‘Una llengua que camina’, guardonat als XI Premis de la Crítica

  • El documental coproduït per VilaWeb i TV3 rep el Premi de Comunicació i Difusió Cultural de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana

VilaWeb
Redacció
01.03.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana ha lliurat els XI Premis de la Crítica al Paranimf de la Nau de València, avui a migdia. El Premi de Comunicació i Difusió Cultural s’ha adjudicat a la periodista Amanda Gascó, directora del documental ‘Una llengua que camina‘, coproduït per VilaWeb i TV3. L’ha dedicat als estudiants de l’IES Lluís Vives, impulsors de la primavera valenciana, ‘que ara són la llengua que camina’.

En l’acte de lliurament, l’escriptor Jaume Cabré hi ha pronunciat una conferència titulada ‘La creació del món’.

‘Una llengua que camina’

El punt de partença del documental és la Festa pel Valencià, celebrada el 9 d’octubre de 2010 a València, que cloïa les celebracions dels vint-i-cinc anys de Trobades d’Escoles en Valencià. Aquestes Trobades d’estima per la llengua, les porta a terme, des de fa un quart de segle, Escola Valenciana.

‘Una llengua que camina’ narra les vivències de cinc personatges: Xavi Sarrià, Diego Gómez, Mar Iglesias, Dariana Groza, i Gerard Pitarch, dermatòleg que estudià en català a la Plana Alta i que porta les filles a les línies d’ensenyament en català. Tots, residents a punts diversos del territori valencià, relaten la seva experiència i diuen com veuen la salut de la llengua tant en l’àmbit professional, com en la vida quotidiana, a casa i al carrer.

Al documental, hi han col·laborat l’ICIC, Escola Valenciana, Edicions 96 i Bromera.

Els premiats

Els altres premis d’enguany són els següents: de Creació Literària a Raquel Ricart Leal, per Les ratlles de la vida; de Literatura Infantil i Juvenil a Fina Mas Grau i a Lourdes Bellver, per La rata Marieta; d’Arts Escèniques i Audiovisuals a la Companyia l’Horta Teatre, per tota la trajectòria; i d’Estudis Lingüístics i Literaris a Faust Ripoll, per Valencianistes en la postguerra.

Aquests premis foren instituïts per distingir les obres d’autors valencians, publicades al País Valencià o a fora, i les de matèria filològica d’àmbit valencià. La intenció de l’IIFV és d’intensificar la relació amb el món literari actual i de fer costat a l’activitat editorial valenciana.

El lliurament del XI Premis de la Crítica forma part dels actes commemoratius del cinquantenari de la publicació de ‘Nosaltres els valencians’ de Joan Fuster, que s’escau en els noranta anys del naixement de l’autor, i els vint anys de la seva mort.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any