Els manifestants protesten davant la seu del PP

  • Clam a València perquè dimiteixi Sánchez de León, que es reuneix amb els estudiants · 'Som el poble i no l'enemic', lema de la manifestació convocada demà

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.02.2012 - 20:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una riuada de gent ha anat aquesta vesprada cap a l’IES Lluís Vives de València per solidaritzar-se amb els estudiants que protesten per la retallada en l’ensenyament públic i contra la violència policíaca que s’ha viscut aquests últims dies. Hi ha hagut un clam: que dimiteixi la delegada del govern espanyol, Paula Sánchez de León, que es reuneix amb representants dels estudiants. Avui hi ha hagut poca policia, i cap incident. I les concentracions s’han allargat davant la seu del PP i la de la delegació del govern espanyol

El centre de València s’ha omplert de manifestants, que s’han dirigit cap a la delegació del govern espanyol, on hi ha un cordó policíac. Molts dels estudiants portaven un llibre a les mans per simbolitzar la seva condició contra la barbàrie de les agressions policíaques i criden: ‘Aquestes són les nostres armes’.

Molts dels manifestants han arribat aquesta vesprada davant de l’institut procedents de l’avinguda Blasco Ibáñez i del carrer Colom. Tant aquest carrer, com uns altres carrers adjacents, com el carrer Xàtiva i el Marquès de Sotelo, han quedat plens de gent. La presència de manifestants ha anat augmentant cada vegada més, però per ara no hi ha presència d’antiavalots.

Aquesta concentració d’avui precedeix la manifestació convocada per a demà a les sis de la vesprada amb el lema ‘Som el poble i no l’enemic’, que eixirà de l’institut i caminarà fins a la delegació del govern espanyol.

Violència de la policia

Ahir la societat valenciana va viure un nou capítol de violència policíaca a la ciutat. La repressió d’una protesta d’estudiants d’institut en favor de l’ensenyament públic va causar un gran impacte: per la duresa, amb pilotes de goma i gasos lacrimògens; per la durada i pel caràcter indiscriminat. Hi hagué molts ferits i una vintena llarga de detinguts, entre els quals uns quants menors. Per avui hi ha previstes més protestes i una nova concentració davant l’IES Lluís Vives.

Sánchez de León diu que investigarà l’actuació policíaca

La delegada del govern espanyol, Paula Sánchez de León, ha dit avui que havia obert un expedient informatiu per determinar si la policia s’havia extralimitat en les càrregues a estudiants d’aquests últims dies. Ho ha anunciat poques hores després que el ministre de l’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, anunciés la intenció de comparèixer al congrés per donar explicacions, si ho demanen els partits. En declaracions a Catalunya Ràdio el ministre ha dit que entre els manifestants hi havia ‘grups violents’.

El síndic de Greuges obre una investigació

El síndic de Greuges, José Cholbi, ha ordenat l’obertura d’una investigació per valorar la ‘possible vulneració dels drets dels menors’ durant les protestes, després de rebre nombroses queixes en què es qualifica de ‘desproporcionada’ l’actuació policíaca. Cholbi també ha anunciat que es reunirà, en la seva condició de Defensor del Menor, amb Sánchez de León i representants del consell escolar de l’IES Lluís Vives.

Més ferits i detinguts en una jornada marcada per la violència policíaca

Uns dos-cents nois i noies s’havien concentrat davant l’IES Lluís Vives i havien tallat el carrer de Xàtiva. Des d’aquell moment l’escomesa de la policia no va parar. Hi hagué vint-i-sis detinguts i, entre els ferits, gent gran i vianants que no tenien res a veure amb la protesta. Es té constància, per exemple, de dos nois de divuit anys i de dues dones de cinquanta-set i quaranta-quatre, que van haver de ser atesos pels serveis sanitaris.

El testimoni d’una xiqueta de disset anys, estudiant de l’IES Lluís Vives, és prou colpidor: va provar de fugir, debades, de l’escomesa de la policia, i va observar la brutalitat amb què actuaven els agents.

La situació caòtica al centre de València va durar tota la vesprada: els agents perseguien petits grups de joves, atacant a cops de porra, ferint alguns nois, però també els pares que volien socórrer els fills i la gent gran. Atacaven qualsevol vianant. De moment hi ha una vintena llarga de detinguts a comissaria, que hauran de fer declaració. Aquests detinguts se sumen als disset de la setmana passada, i la xifra total s’eleva a quaranta-dos.

Tancada a la Universitat de València

Des de primera hora de la vesprada, a més, la policia esperava a la porta de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, on van acabar aplegant-s’hi mig miler d’estudiants, que s’hi van tancar, amb el permís del deganat i en solidaritat amb els estudiants represaliats.

Els estudiants han acordat en assemblea que no abandonaran la protesta fins que la delegada del govern espanyol al País Valencià, Paula Sánchez de León, no deixi el càrrec. Amb l’objectiu de debatre la manera de visibilitzar les seves reivindicacions deixant de banda la violència, també han acordat un full de ruta amb un seguit d’actes que començaran avui a les 14.45 a l’estació de metro de la Facultat d’Història, on han convocat la gent a anar-hi amb un llibre en la mà. També ha redactat un comunicat en què exigeixen ‘que les agressions d’aquests últims dies tinguin responsabilidtats polítiques i policíaques’, començant per la dimissió de Sánchez de León.

El SEPC convoca protestes a tot el territori

Un centenar d’estudiants es van manifestar ahir mateix al centre de Barcelona en solidaritat amb la protesta estudiantil de València i per protestar per l’actuació policíaca. En un comunicat, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) considera ‘lamentable la negació del diàleg per part de la Generalitat Valenciana i l’ús de la violència contra les classes populars’ en les càrregues de la policia durant la protesta. El SEPC (twitter) va organitzar ahir concentracions a diversos punts del territori i ha convocat protestes per a demà a tot el territori. Sota el lema ‘Prou brutalitat policial, solidaritat amb l’IES Lluís Vives’, el sindicat estudiantil ha fet una crida perquè la gent es concentri a la porta dels centres educatius de tots els Països Catalans i talli els carrers. A més, també convoca una protesta demà a les 20.00 a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Fabra justifica l’actuació per evitar un ‘efecte crida’

El president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha parlat en una entrevista radiofònica dels fets d’aquests dies a València i ha dit que cal posar fi a les ‘protestes violentes’ que ‘no respecten el dret de manifestació’ per a no generar ‘un efecte crida’.

Fabra defensa el dret de ‘la protesta i la possibilitat de crítica’, però ‘no la violència’: ‘Ja fa tres dies que no es respecta el dret de la manifestació pacífica i tranquil·la, sinó per a reivindicar unes altres coses, i cal posar fi a aquest posicionament per a evitar un efecte crida que no podem consentir.’

També ha argumentat que ‘els problemes ara són uns altres’: ‘Cal centrar-nos a resoldre problemes econòmics i adoptar mesures necessàries per a tirar endavant.’ I ha afegit: ‘Els ciutadans han mostrat el suport majoritari al govern popular perquè adopti reformes (…). En cinquanta dies, el PP ha adoptat més mesures que no el PSOE en vuit anys, i això a alguns no els agrada.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any