El govern espanyol recupera el corredor central pels Pirineus

  • Diu que hi donarà la mateixa importància que al corredor mediterrani, tot i que aquest és considerat prioritari per la UE

VilaWeb
Redacció
15.02.2012 - 15:37

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La ministra de Foment espanyola, Ana Pastor, ha presentat avui una proposta per a la Xarxa Transeuropea de Transports que recupera l’aposta pel corredor central amb la connexió dels Pirineus, malgrat que la Comissió Europea va descartar la connexió amb França per aquesta via. La proposta també conté els corredors Atlàntic i Mediterrani, però Pastor, que diu que no restarà recursos a aquests dos corredors, ha dit que donarà la mateixa prioritat al corredor central que als altres dos.

La Comissió Europea (CE) va incloure l’octubre passat el corredor mediterrani com a eix prioritari a la Xarxa de Transports Transeuropea, en un projecte que també inclou el corredor atlàntic i el central, en aquest cas, però, d’Algesires a Saragossa passant per Madrid.

Però Pastor ha negat que consideri prioritari el corredor mediterrani respecte la resta i diu que donarà la mateixa importància al central que als altres dos. ‘Com explico jo als espanyols que els d’una comunitat autònoma determinada són més importants que els d’una altra?’, s’ha demanat per justificar la decisió del govern de Rajoy.

El corredor mediterrani fa 1.300 quilòmetres i passa per Perpinyà, Barcelona, Tarragona, València i Alacant, fins a Algesires. Es preveu una inversió global de 51.300 milions d’euros, dels quals se n’han invertit 8.400 milions. La previsió és que estigui plenament operatiu el 2030. Les ajudes europees cobriran entre un 10% i un 20% del cost total del projecte. L’anterior ministre de Foment, José Blanco, es va comprometre a efectuar entre 2011 i 2020 operacions per un valor conjunt de 25.400 milions.

 I Pastor afirma que la incorporació del corredor central no restarà recursos als altres dos corredors.

Reunió amb França i Portugal

La ministra espanyola té previst de reunir-se aviat amb els seus homòlegs francès i portuguès per perfilar els detalls de la seva proposta, tot i que França ja ha deixat clar que no té cap interès en la connexió central pels Pirineus, i que Portugal no té previst de fer inversions per fer possible la seva connexió.

Calendari

Segons que ha explicat Pastor, la proposta espanyola es debatrà ara al grup de treball de la CE amb la intenció d’assolir un acord al consell del 7 de juny del 2012. Per la seva banda, el Parlament Europeu començarà en breu els debats sobre la proposta i preveu fer a la tardor una primera lectura introduint-hi les esmenes que consideri oportunes. Després de la primera lectura, el consell analitzarà les esmenes i la presidència irlandesa decidirà si ho tira endavant el juny del 2013.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any