El govern espanyol aprova una reforma laboral contestada per l’oposició i els agents socials

  • La indemnització passarà de 45 a 33 dies per any treballat · Hi haurà bonificacions per a les pimes i autònoms que contractin joves desocupats

VilaWeb
Redacció
11.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol va aprovar ahir l’agressiva’ reforma laboral, en paraules caçades al ministre De Guindos. Es rebaixarà la indemnització de 45 dies per any treballat a 33, amb un màxim de 24 mensualitats. La indemnització procedent serà de 20 dies per any treballat i amb un màxim d’un any de salari. L’anunci de la reforma ja ha estat contestada per la majoria de partits, sindicats i patronals, en la major part dels casos, negativament. L’únic partit que l’ha valorada positivament ha estat CiU a través del secretari general, Josep Antoni Duran i Lleida.

Duran ha considerat que la reforma laboral està ‘ben orientada’. I ha advertit que la federació nacionalista no tindrà un posicionament definitiu fins conèixer ‘la lletra petita’ i intentar aprofitar el tràmit parlamentari per acabar-la de polir.

Els socialistes catalans estan notablement descontents amb la reforma. El portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha qualificat l’anunci del consell de ministres de ‘regressiu’, i ha volgut destacar que, a criteri dels socialistes, la fórmula escollida per Mariano Rajoy ‘no servirà per crear ocupació’.

El portaveu d’ICVEUiA a Madrid, Joan Coscubiela, ha acusat el govern espanyol de practicar el ‘cinisme polític’, després d’anunciar una reforma laboral que, enlloc de crear més ocupació i de més qualitat, ‘farà més precari’ el mercat de treball. Coscubiela preveu que l’atur continuï creixent després de l’aprovació del projecte, ja que la reforma ‘facilita encara més l’acomiadament’.

Per la seva banda, el diputat de Compromís, Joan Baldoví, considera que la reforma s’ha fet ‘per acontentar els poderosos’. ‘És una claudicació més del govern espanyol a la gran patronal, als més poderosos, que són els que dirigeixen l’agenda política del PP, com hem pogut veure fins ara en totes les decisions presos pel govern’, ha dit Baldoví.

El portaveu d’ERC al congrés espanyol, Alfred Bosch, ha recriminat al PP que hagi fet una reforma que prioritza la sortida del mercat de treball enlloc de l’entrada. Bosch ha subratllat que l’elevat atur ja demostra que no és difícil acomiadar, i demostra que no calia una reforma laboral que ho facilités encara més. ‘Enlloc de primar l’accés al mercat laboral, primem l’acomiadament i la sortida. Això és com el metro. Deixin sortir abans d’entrar’, s’ha queixat Bosch.

El portaveu de Solidaritat per la Independència al Parlament, Alfons López Tena, ha explicat que veu ‘molt negativa’ la reforma laboral ‘tal i com l’ha anunciat el govern espanyol’. López Tena ha assegurat que per fer una valoració més acurada prefereix esperar a conèixer el detall de les mesures, però ja ha avançat que des de SI ‘temem que el que han anunciat avui només serà publicitat i que darrere hi haurà un contingut encara molt més negatiu pel mercat del treball a Catalunya’.

Sindicats i patronals han valorat també negativament la reforma, uns per massa dura i els altres per massa tova. El secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Àlvarez, ha criticat que la reforma està feta per ‘satisfer els mercats i amb traïdoria i menyspreu pels agents socials’, tant els sindicats i com els empresaris. Àlvarez ha mostrat la seva preocupació perquè la reforma es pugui endurir en el tràmit parlamentari per l’aportació de grups com el de CiU.

La portaveu de CCOO, Dolors Llobet, ha assegurat que un cop Madrid ha presentat la reforma laboral ‘cal veure’n primer el text i després seguir el tràmit parlamentari’. ‘Un projecte de llei pot millorar però també pot empitjorar’, ha assegurat Llobet. ‘Pensar que abaratint els costos laborals es disminuirà l’atur és erroni’, ha afirmat la portaveu de CCOO.

La patronal Foment del Treball considera que la reforma que és ‘encara massa limitada i desigual per la magnitud dels reptes que imposa la situació actual de crisi’. La patronal creu que la modificació legal ‘no respon a la situació molt difícil de l’economia espanyola’ i per això confia que ‘pugui enriquir-se amb les aportacions dels diferents grups parlamentaris espanyols’.

Es prohibirà l’encadenament de contractes temporals més enllà dels dos anys

La ministra de Treball, Fátima Báñez, també va anunciar ahir que des de l’any que ve es prohibirà l’encadenament de contractes temporals més enllà dels dos anys.

A més, el govern espanyol introduirà un nou contracte indefinit per als emprenedors, amb una bonificació de 3.000 euros a les empreses de menys de 50 treballadors que contractin el primer treballador menor de 30 anys i desocupat. El treballador contractat podrà cobrar el 25% per la prestació per desocupació i l’empresari podrà deduir-ne en el termini d’un any el 50% del total que al treballador li quedi per percebre.

Dret a la formació dels treballadors

Una altra novetat de la reforma és la creació del dret a la formació dels treballadors, com ja va avançar dimarts la ministra en la seva compareixença al congrés espanyol. ‘La formació professional ha de servir per aconseguir feina’, va sentenciar Báñez, que ha explicat que es crearà un compte de formació, com un compte de la Seguretat Social, que anirà vinculada a la vida laboral del treballador, que tindrà dret a 20 hores anuals de formació pagades per l’empresari. ‘La transparència, la lliure concurrència i l’avaluació de resultats’ seran els principis per la nova formació professional i els centres que la imparteixin, va indicar la ministra.

Moderació salarial i prioritat dels convenis d’empresa

Báñez va explicar que la reforma laboral pretén ‘modernitzar els mecanismes de la negociació col·lectiva’. Així, el govern espanyol portarà a la llei l’acord de moderació salarial i la prioritat del conveni d’empresa al sectorial, així com la suspensió dels acords en cas de crisi, tal com van pactar els agents socials en el ‘Segon Acord per l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva 2012, 2013 i 2014’.

La reforma laboral es tramitarà com a llei per ‘cercar el màxim consens’, segons va dir la portaveu del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría. Un cop aprovat al consell de ministres, el text de la reforma serà enviat al congrés per la seva convalidació i, tot seguit, es votarà la seva tramitació com a projecte de llei. El govern espanyol reunirà dilluns la patronal i els sindicats per explicar-los la proposta.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any