Grècia i la UE avancen cap a un acord final amb un consens sobre recapitalització

VilaWeb
Redacció
05.02.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern grec i la UE han arribat dissabte a la nit a importants avanços que acosten notablement un acord definitiu per a desblocar el nou tram del rescat internacional amb un consens sobre la recapitalització de la banca grega. Les negociacions han estat molt difíciles, segons el ministre de Finances grec, Evangelos Venizelos, però s’ha arribat a un acord per a la recapitalització i sobre els detalls de la privatització. Amb tot, encara manca tancar una posició comuna sobre els salaris i les retallades. ‘La distància entre una culminació amb èxit dels procediments i un parèntesi accidental o per un malentès és molt petita’, va dir.

L’objectiu és aconseguir un acord que puguin secundar els dirigents polítics grecs avui mateix. ‘Hi ha una gran impaciència i molta pressió no sols de la UE,e l Banc Central Europeu i el Fons Econòmic Mundial, sinó també dels estats membres de l’eurozna, cadascun amb els seus criteris, els seus problemes, les seves prioritats’, ha dit Venizelos.

La UE, el BCE i l’FMI són els responsables del rescat i defense rebaixar el salari mínim i determinats drets laborals. ‘La troika no cedeix en salaris, vacacions pagades ni pensions suplementàries’, va indicar una font del govern: ‘No s’ha resolt cap d’aquestes qüestions. Són obertes i depenen dels dirigents polítics.’

 Mentrestant, el primer ministre del govern de tecnòcrates, Lucàs Papademos, continua els contactes amb els dirigents dels partits de la coalició que secunda el seu executiu: el conservador Nova Democràcia, el Partit Socialista Panhelènic (PASOK) i l’ultradretà Alerta Ortodoxa Popular (LAOS).

En un principi els dirigents de tots tres partits s’havien de reunir ahir, però l’encontre s’ha ajornat fins avui a la tarda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any