El programa residencial SCAI-Emaús tanca definitivament les seves portes

  • L'aprovació definitiva dels Pressupostos municipals deixen sense fons el programa residencial SCAI-Emaús que es tanca després d'haver acollit 230 persones

VilaWeb
VilaWeb
Eudald Griera
09.01.2012 - 12:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El programa que anava destinat a persones nouvingudes sense sostre en risc d’exclusió, tenia per objectiu donar un espai de repòs, acompanyament i aprenentatge per a les persones que acabaven d’arribar. El projecte que ha funcionat durant pràcticament 8 anys va ser promogut conjuntament per l’SCAI i Drapaires d’Emaús, i representava segons els organitzadors ‘un recurs únic i necessari, i en cap cas obsolet’. La Regidoria de Drets Socials i Ciutadania capitanejada per en Quim Carné ha decidit enguany, tot i la oposició ciutadana, no renovar l’ajuda econòmica al projecte, que des del 2005 representava el 80% del pressupost del programa.

‘Los nadie’

Tot i la forta oposició pública tant pels responsables del programa com per una seixantena d’entitats més i la majoria dels partits locals, l’Equip de Govern amb el Regidor Quim Carné al capdavant va decidir unilateralment retirar el seu suport econòmic al programa, dos mesos abans d’acabar l’any i per tant de la seva renovació. Segons va informar la Regidoria als promotors del projecte, la decisió es devia a l’obsolescència del programa i a la reducció de fons públics. Segons els organitzadors parlar d’obsolescència o pretendre que els Serveis Socials facin en part aquesta tasca, ‘és desconèixer completament la realitat social i la situació de les persones immigrants’. Una de les responsables del projecte que va tancar les seva activitat abans d’acabar l’any, ens explicava que ‘al final de l’última memòria hi he posat el poema de Los nadie de l’Eduardo Galeano per recordar a l’Ajuntament a qui estem deixant d’ajudar’.

Des de la Plataforma ciutadana creada per a defensar el manteniment i la supervivència del projecte de l’SCAI, ja es va assenyalar la importància del projecte per la seva eficiència i model. Des de la Plataforma que agrupa més de 70 entitats veuen en la retirada del suport institucional una altra manera d’anar desmentallant al seu torn el Servei Ciutadà d’Acolliment a l’Immigrant.

Prop de nou anys de projecte

El projecte va néixer el 2003 impulsat per Drapaires d’Emaús i amb el suport de la Fundació Jaume Bofill. Fou a partir del 2005, que el pes econòmic que suportava la fundació Bofill passa a prendre forma d’ajuda pública i el projecte passa a ser finançat en un 80% per l’Ajuntament. Al 2010 el cost aproximat del projecte per la Regidoria era d’uns setanta mil euros, més un 20% més que finançava la fundació Abbé Pierre de Drapaires d’Emaús (que al seu torn també hi posava l’immoble). Des del març del 2003, el projecte ha acollit més de 230 persones de Gàmbia, Gana, Nigèria, Marroc, Romania o el Senegal en els seus primers mesos d’estada al país i després de durs peribles per arribar-hi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any