Vila d’Abadal demana el relleu de Duran a UDC

VilaWeb
Redacció
06.01.2012 - 12:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El batlle de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal, ha demanat al dirigent democristià Josep Antoni Duran i Lleida un ‘gest de generositat’ i que obri pas a una altra persona per a dirigir Unió Democràtica de Catalunya (UDC) després de trenta anys de ser-ne al capdavant. La petició arriba just després que Duran s’hagi imposat en les eleccions espanyoles a Catalunya i quan falta menys d’un any per al congrés d’UDC. ‘S’enfadarà, però són molts anys perquè una persona estigui tres dècades en un càrrec, en el que sigui i en qualsevol entitat. La democràcia demana alternància. Estaria molt bé que ho fes bé i digués que deixa pas a la resta’, assegura en una entrevista a l’agència Europa Press.

Vila d’Abadal hi destaca que seria perjudicial per al partit i Catalunya que hi hagués candidatures alternatives i lluites entre els integrants de la formació al congrés de la tardor.

Després de remarcar que si Duran renunciés el càrrec li agradaria que fos a títol personal, afegeix que no li fa falta ser president del comitè de govern perquè el seu pes específic com a polític i la seva presència al partit ‘és suficient per a ser algú important i que sempre tindrà veu a UDC, a la federació i a Catalunya’.

Tot i això, admet que Duran té dret a no plegar i diu que no sap si hi ha dirigents que vulguin presentar-li batalla. En el seu cas, es limita a remarcar que encara no s’ho ha plantejat i que espera que el cap d’UDC ‘mogui fitxa’. I és que Duran es va comprometre a reunir-se amb Vila d’Abadal després de les eleccions del 20 de novembre.

Vila d’Abadal sí que té clar que UDC, al congrés de la tardor, ha de fer ressorgir amb força el debat nacional i aparcar la posició autonomista que, segons el seu parer, ha fracassat. Pel batlle de Vic i impulsor de l’Associació de Municipis per la Independència, UDC ha de recuperar els orígens, actualitzar-los i apostar per la independència de Catalunya amb un estat propi.

Confia, així, que la ponència política del congrés se centrarà en aquesta qüestió, sobretot després de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’estatut i les tenses relacions entre Catalunya i Espanya. Vol, de fet, que UDC s’acabi presentant com un partit ‘clarament independentista, que creu que l’única sortida que queda, després d’haver-ho intentat tot, és buscar la independència de Catalunya sense guerres amb Espanya’.

En el cas que UDC no giri cap a l’independentisme després del congrés, Vila d’Abadal està disposat a replantejar-s’ho ‘tot seriosament’, però no concreta si això equival a abandonar el partit o a presentar-hi lluita interna. No descarta, amb tot, cap opció, i sí que deixa ben clar que sempre serà lleial al seu pare i al seu avi, fundadors d’Unió, per la qual cosa ‘mai’ no formarà part d’un altre partit ni es donarà de baixa d’UDC.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any