El jutge encausa Urdangarín

  • El jutge aixeca el secret de sumari del cas Palma Arena · L'acusa de malbaratament de diners públics, falsedat documental, frau i prevaricació · Declararà el 6 de febrer · Ell proclama la seva innocència i la Casa del Rei es limita a respectar la justícia

VilaWeb
Redacció
29.12.2011 - 09:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge José Castro, titular del jutjat d’instrucció número 3 de Palma, ha encausat (interlocutòria, en pdf) el duc de Palma i gendre del rei espanyol, Iñaki Urdangarín pel ‘cas Palma Arena‘, i l’ha citat a declarar el 6 de febrer. L’encausament s’ha formalitzat d’acord amb el fiscal anticorrupció, Pedro Horrach, just quan s’ha aixecat el secret de sumari, de dues mil pàgines, aquest matí. En la causa judicial oberta s’investiguen indicis de delictes de malbaratament de diner públic, falsedat documental, frau a l’administració pública i prevaricació, per part del conglomerat d’empreses de l’Institut Nóos, un organisme sense ànim de lucre, impulsat per Urdangarín.

L’institut Nóos va organitzar congressos de foment turístic de Mallorca pels quals va cobrar 2,3 milions d’euros del govern balear. Segons la investigació, més de la meitat d’aquests diners van anar a parar a empreses d’Urdangarín o del seu soci, Diego Torres, també encausat en el cas.

La mateixa investigació ha destapat pràctiques molt similars al País Valencià, on Urdangarín va organitzar tres edicions del congrés Summit entre 2004 i 2006 per les quals el govern de Francisco Camps va pagar quasi tres milions d’euros.

El jutge Castro sospita que Urdangarín i Torres van organitzar un entramat d’empreses a través del qual desviaven els fons públics i privats que rebia l’Institut Nóos, apoderant-se’n, segons consta en l’acta judicial que ordenava els registres de les empreses de la suposada trama.

Segons la investigació, aquestes empreses no van poder justificar totes les despeses, o ho van fer de manera irregular. El desviament de fons es feia contractant serveis ficticis a empreses de la mateixa trama i propietat d’Urdangarín o Torres o, en algun cas, facturant serveis a un preu superior al preu real.

Va ser el 2003 quan va començar la relació entre Urdangarín i el govern de Jaume Matas: Urdangarín va actuar com a mitjancer en la venda de l’equip ciclista de Banesto perquè dugués la marca Illes Balears, per 18 milions d’euros en tres anys. El 2004, Urdangarín va gestionar per al seu grup tres contractes directes per 300.000 euros. Aquests contractes són investigats ara en sospitar-se que van ser ficticis.  

Entre el 2003 i el 2006, l’Institut Nóos va facturar més de 15 milions d’euros, la meitat dels quals a través de contractes amb administracions públiques. A més, segons les investigacions, prop de mig milió van ser derivats a una societat domiciliada a Londres, a través d’una de les societats de la trama, De Goes Center for Stakeholder Management, que havia estat comprada d’un paradís fiscal per una de les branques de Nóos, la Fundació Esports, Cultura i Integració Social.

La Casa del Rei no vol fer valoracions

La Casa del Rei espanyola no ha volgut fer cap valoració sobre l’encausament d’Urdangarín, més enllà de mostrar el seu ‘respecte absolut a les decisions judicials’, segons que ha indicat un portaveu.

Urdangarín es defensa

Iñaki Urdangarín ha defensat, a través del seu advocat i portaveu, Mario Pascual Vives, la seva ‘absoluta innocència’ i ha dit que ara tindrà ‘l’oportunitat de començar a defensar-se’ de les informacions i valoracions aparegudes. Unes informacions que, al parer de Pascual, ‘donaven a entendre que hi havia un clamor popular perquè fos imputat’. En aquest sentit, ha criticat que se sotmeti Urdangarín a un judici paral·lel.

La infanta Cristina, propietària d’una de les empreses a la qual es van desviar fons

Dins d’aquest conglomerat d’empreses privades en les quals es van desviar fons des de l’institut Nóos, hi ha la societat Aizoon, que és propietat de la infanta Cristina i del mateix Urdangarín. Aquesta empresa va facturar centenars de milers d’euros pel seu suport logístic als esdeveniments que organitzava Nóos a les Illes. De fet, la infanta Cristina i també Carlos García Revenga, assessor de la Casa del Rei, també formaven part de la junta directiva de Nóos fins a l’any 2006, quan van dimitir juntament amb Urdangarín. El jutge, però, considera que ni la infanta ni Revenga no participaven en la presa de decisions.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any