La tertúlia proscrita

Montserrat Tura reivindica que el PSC faci seu el dret d’autodeterminació

  • Defensa un partit socialista més obert una setmana abans del congrés de Barcelona

VilaWeb
Redacció
11.12.2011 - 11:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La dirigent del PSC Montserrat Tura considera que el seu partit ha de fer un canvi radical en el congrés del cap de setmana vinent a Barcelona, que entre més coses passa per defensar una reforma de la constitució espanyola que inclogui el reconeixement del dret d’autodeterminació. En una entrevista a Europa Press, recalca que parlar d’aquest concepte no significa defensar la secessió de Catalunya: ‘Moltes vegades es fa la identificació entre autodeterminació i independència, i no és així. També pot ser per ratificar-se en la unió lliure i voluntària en un estat federal.’

Per Tura, el PSC ha de lluitar per evitar que es continuï fent una ‘lectura restrictiva’ de la constitució i ha defensat una reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional. Totes aquestes qüestions formen part de les esmenes que ha promogut el col·lectiu de militants en què participa, Per Sumar Canviar, i l’ex-consellera s’ha mostrat satisfeta perquè gairebé tot el partit ara fa seves propostes que ella defensa des de fa molt, com les primàries i replantejar les relacions amb el PSOE.

‘La conquista de les primàries –per a elegir els caps de llista– s’ha fet. Fa escassament deu mesos hi va haver molt poques veus que donessin suport a les primàries a Barcelona, i avui tot el partit les reclama, però encara ens queden molts temes de democràcia interna per aconseguir’, com ara que els dirigents orgànics del partit –com el primer secretari–, els elegeixin de manera democràtica les bases.

Ha recalcat que defensa un PSC més obert i que així serà ‘més tard o més aviat’: si no es fa en aquest congrés, s’acabarà fent en un futur.

Tura creu que el PSC estaria en condicions de tornar a ser el partit majoritari a Catalunya si fa ‘un canvi radical’, que també passa per fer un gir a l’esquerra i, sobretot, per canvis organitzatius, fet que, segons el seu parer, és el que la societat catalana demana al partit.

També considera que s’ha de canviar la manera d’elegir la direcció: el primer secretari d’una banda, i la resta de l’executiva d’una altra, en llistes desblocades.

‘Fins ara el partit tenia la sensació que com més tancat fos el sistema d’elecció, més control hi hauria sobre l’elecció, però el que demanden avui les bases del partit i la societat és que fem protagonistes tots els qui volem que el PSC remunti.’ ‘No és Montserrat Tura qui demana canvis, sinó la societat, i si no ens n’adonem, decebrem. Tothom espera del PSC no sols una nova direcció, sinó una obertura’, afegeix.

Per aquesta raó llança un missatge als continuistes: ‘S’equivocarà qui pretengui repetir mimèticament el que el partit és avui, perquè ha perdut tres eleccions de manera contundent aquest últim any.’

També insisteix a l’entrevista que el PSC ha de sortir del congrés girat a l’esquerra, amb la incorporació de propostes com les dels socialistes francesos, com són l’oposició als paradisos fiscals; la defensa de l’estat del benestar i les prestacions socials; i, sobre la seva proposta de primàries a caps de llista i primer secretari, defensa un sistema a dues tandes si cap dels candidats supera el 50% dels vots a la primera.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any