‘No som uns pidolaires. Si el govern no ens envia diners, també treballarem’, diu un casal català a l’Argentina

  • La Federació Internacional d'Entitats Catalanes critica la retallada dels ajuts als casals a l'estranger

VilaWeb
Redacció
12.10.2011 - 11:13

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les retallades han afectat també els ajuts que reben les comunitats de catalans a l’estranger i això ha estat criticat per la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC). El president del Casal dels Països Catalans a la Plata (l’Argentina), Carles R. Capdevila, replica que la federació no representa tots els casals i argumenta: ‘No som uns pidolaires. Si la Generalitat ens envia diners, benvolguts siguin, però si no, treballarem igualment’.

Després de l’aprovació del pressupost de la Generalitat el juny del 2011, la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) denuncia que les comunitats a l’exterior pateixen aquest any una retallada ‘desproporcionada i injustificada’, que asseguren que és una ‘catàstrofe per la gran majoria d’entitats catalanes’ a l’estranger. Si al pressupost d’Afers Exteriors per al 2010 es preveien 2.187.900 euros per als casals catalans, en el del 2011 la xifra es redueix en un 43,3%, fins als 1,24 milions d’euros.

Contrastant amb les dures crítiques de la FIEC, el president del Casal dels Països Catalans a la Plata defensa que els casals s’han de fer càrrec de la situació de l’economia i que seguiran treballant per Catalunya des de l’estranger, amb ajuts o sense del govern.

Cultura catalana a l’Argentina

 A l’Argentina hi ha disset casals catalans i, de fet, el Casal de Catalunya de Buenos Aires va ser el primer en néixer a tot el món, el 1886. Cent anys més tard, un grup de famílies catalanes fundava el Casal dels Països Catalans de la Plata (capital de la província de Buenos Aires), amb un jove Germà Capdevila com a president. Quan aquest va marxar cap a Catalunya, el seu pare, Carles R. Capdevila -argentí fill de catalans i periodista jubilat-, va agafar les regnes de l’entitat. Actualment el casal compta amb 360 socis, dels quals només 19 són nascuts a Catalunya.

‘Els casals catalans ja no són centres d’acollida d’immigrants, sinó centres culturals’, exposa Capdevila. Concretament, l’activitat prioritària del casal de la Plata és l’ensenyament de la llengua. Entre moltes altres coses, també ofereix informació a les persones que s’interessen per la cultura catalana.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any