Emotiu homenatge dels veïns al poeta assassinat, Salvador Iborra

  • Hi assisteix la regidora de Ciutat Vella, que escolta les peticions de més seguretat dels veïns

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un corriol d’espelmes marcava ahir al vespre els quaranta metres que separen la casa al jove poeta Salvador Iborra, assassinat dijous, de la plaça de Sant Just. I a la plaça, desenes de veïns del barri van retre-li un emotiu homenatge (vídeo). S’hi va llegir un dels seus últims poemes i s’hi van encendre encara més espelmes, sota una gran fotografia seva, a la porta de l’església de Sant Just. Veïns i amics, alguns dels quals no van poder evitar algunes llàgrimes, van voler recordar el poeta, que feia dos anys que s’estava al barri i que hi era molt estimat. ‘Esperem que tot aquesta llum, tot aquest amor, que s’encén aquí li arribi, allà on sigui’, deia la Conxi, veïna i coneguda d’Iborra.

A l’acte, breu, però carregat d’emoció, hi havia la regidora del districte, Mercè Homs, i uns quants veïns li van exposar els mals del barri per demanar-li més seguretat. ‘Aquest últim any han passat massa coses’, li deia una veïna del carrer de Lledó, a tocar de la plaça, visiblement afectada. Sense estridències, i amb un respectuós clima de dol, els altres veïns li feien comentaris molt similars. Homs se’ls va escoltar i es va comprometre a reunir-s’hi per parlar de la situació i prendre les mesures necessàries. ‘Aquesta zona és una més de la Ciutat Vella en la qual cal insistir d’una manera especial’, va dir.

Empesos per aquest fet desgraciat, els veïns i comerciants de la zona han començat a recollir signatures, aquest cap de setmana, per enviar-les al batlle juntament amb una carta (PDF) denunciant la degradació de l’entorn pel tràfic de drogues, la transformació d’alguns espais en dormitoris de gent sense sostre i l’augment de robatoris i atracaments. ‘Molts dels sotasignats ens angoixem quan sentim els crits de les víctimes d’aquesta mena de delictes’, diuen els veïns a la carta, i recorden que mentre els agents de la policia vigilaven el carrer de la Palma de Sant Just pocs minuts després de l’assassinat d’Iborra, hi hagué dos intents de robatori al carrer de Lledó, a pocs metres.

Es dóna el cas que avui, dimecres, comença el màster d’humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, al qual s’havia inscrit Iborra. A l’acte d’inauguració, a la tarda, s’hi llegirà un poema seu, inèdit.

Iborra fou assassinat dijous a la matinada quan volia recuperar una bicicleta robada. Els lladres li van clavar dues ganivetades i van fugir amb la bicicleta, però la policia va reeixir a detenir-los, poques hores després. En canvi, els serveis d’emergència no van poder reanimar Iborra. Un amic seu, Pau Vinyes, el recordava així a VilaWeb i explicava la reconstrucció dels fets obtinguda parlant amb veïns i testimonis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any