La Plataforma per la Llengua critica l’acord del govern amb les ‘majors’ per inconcret i insuficient

  • Denuncia que no hi hagi obligatorietat en el compliment en els percentatges

VilaWeb
Redacció
28.09.2011 - 17:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Plataforma per Llengua, entitat que es va mobilitzar activament en la defensa de la llei del cinema aprovada al parlament, considera que l’acord anunciat dilluns entre el govern català i les ‘majors’ sobre el seu desplegament és insuficient i tem que, ‘a més a més, el que pugui tenir de positiu, quedi novament en paper mullat’. Per Josep Maria López Llaví, portaveu de Plataforma per la Llengua, l’acord s’allunya de la llei (que fixa una quota del 50% de films en català) i, a més, no exigeix obligatorietat en el compliment dels percentatges que hi figuren. ‘El document sembla un paper publicitari, amb promeses, però no un acord governamental; ara ja no només ens preocupa no arribar al 50% de films en català sinó que no es pugui ni arribar al 35% anunciat’.

López Llaví recorda que en els darrers trenta anys el sector no ha demostrat mai cap mena de voluntat per a incorporar el català al cinema. I, per tant, diu tenir seriosos dubtes de què un acord com aquest, ‘inconcret i insuficient’, pugui servir per avançar en la normalització de la llengua en el cinema. ‘L’acord és millor que res, no ho neguem pas, però primer caldria que es complís i, en cas que fos així, no oblidem tan sols parlem d’un pas endavant molt petit’. La plataforma també recorda que ‘els mateixos que han signat l’acord són els que van fer un tancament patronal i no van acceptar cap concessió; són la mateixa gent i cal tenir-ho present’. Vegeu aquesta tensa entrevista de VilaWeb TV amb Camilo Tarrazón, president del gremi d’empresaris del cinema de Catalunya, que va promoure el tancament patronal, al febrer de l’any passat.

Per la plataforma hi ha un altre punt de l’acord signant amb Fedicine (Federació de distribuïdors de cinema) i el gremi d’empresaris de cinema de Catalunya que es contradiu amb la llei. ‘Segons l’acord, la Generalitat col·laborarà en el doblatge, la subtitulació la promoció i distribució d’aquests films amb un milió quatre-cents mil euros el 2012, sense concretar més’, explica López Llaví. A la llei aprovada al parlament, en canvi, no es parlava de cap ajuda a la distribució ‘perquè se suposa que la distribució va a càrrec de les distribuïdores, siguin en la llengua que siguin els films’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any