Milers de manifestants reclamen a Sant Sebastià els drets dels presos bascos

  • La marxa d'ahir esdevingué una protesta contra la sentència del cas Bateragune · La marxa de dissabte que ve es preveu multitudinària

VilaWeb
Redacció
18.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una gran manifestació va recorre ahir Sant Sebastià sota la pluja. Inicialment convocada per reclamar els drets dels presos bascos, la protesta va esdevenir un clam de milers de manifestants per repudiar la condemna de l’ex-portaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, i de l’ex-secretari general del sindicat LAB, Rafa Díez Usabiaga, que l’Audiència espanyola ha castigat a deu anys de presó per pertinença a banda armada en grau de dirigents (sentència, pdf). La sentència ha causat ha causat estupefacció i decepció al País Basc i, de fet, tots els partits menys el PP l’han criticada. El sindicat LAB ha convocat concentracions també per aquest dijous a quatre capitals basques i, per dissabte que ve, l’esquerra abertzale, Aralar, EA i Alternatiba, amb més de sindicats i agents socials, han convocat una altra gran manifestació a Bilbao.

El tribunal considera que Otegi i Díez van provar de reconstruir ETA a través del projecte Bateragune. PNB, Bildu i el president basc, Patxi López (PSE), van expressar ahir la seva sorpresa ‘quan la majoria de la societat basca pensa que estem tancant el cicle del terrorisme’.

El PNB va assenyalar que la sentència constitueix un ‘pas enrere en la normalització de la convivència al País Basc’ i un ‘absurd polític i judicial’. La formació recorda que no tot és ETA dins l’esquerra abertzale, com ho demostren els ‘desmentiments públics de dirigents abertzales i diverses decisions judicials’. A més, diu: ‘En l’origen dels fets d’aquest procés es fa palesa una clara vulneració del dret de reunió’. Per això insisteixen en la necessitat d’obrir un nou temps que ‘tanqui les trinxeres establertes durant anys’.

El diputat general de Guipúscoa, Martín Garitano (Bildu), va mostrar la ‘decepció i indignació’ per la sentència de l’Audiència espanyola i la va qualificar de ‘pal a les rodes’ a la pau i la normalització política. Per això va demanar si Espanya ‘vol de veritat dur a terme la dinàmica de normalització política cap a la pau’, ja que aquestes sentències no ho faran pas. ‘Algú ha de donar-ne una explicació’.

El president basc, Patxi López (PSE), va dir que entenia que la sentència hagi pogut ‘generar sorpresa i frustració en alguns sectors de la societat basca’ tenint en compte el context actual. ‘Entenc que, quan la majoria de la societat basca pensa que estem tancant el cicle del terrorisme i de la violència en aquest país, no tothom pot comprendre aquesta sentència’.

Concentració a Barcelona

Algunes plataformes solidàries amb el poble basc han convocat dilluns a les 20.00 una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona per mostrar el rebuig de la societat catalana a la sentència contra els cinc dirigents de l’esquerra abertzale.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any