Europa, incapaç d’enllestir el segon rescat de Grècia

  • Els ministres d'Economia europeus fan cas omís de l'exigència dels EUA d'ampliar el fons de rescat · Els principals bancs centrals anuncien una operació conjunta per a injectar-hi liquiditat

VilaWeb
Redacció
16.09.2011 - 16:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ministres d’Economia de l’eurozona no han tancat cap acord per resoldre la crisi de deute i enviar un missatge positiu al mercat. Finlàndia ha mantingut el vet al segon rescat de Grècia per l’exigència d’avals que garanteixin la seva aportació en cas d’impagament del govern grec. Tampoc s’ha desblocat a la reunió d’avui l’ajuda urgent de vuit mil milions d’euros que els grecs necessiten per evitar la suspensió de pagaments a l’octubre.

El president de l’Eurogrup, Jean-Claude Juncker, ha dit que, tot i la manca d’acords concrets, ‘s’han fet progressos’ sobre l’aval que demana Finlàndia per participar en el segon rescat grec valorat en cent nou mil milions d’euros que es va aprovar el 21 de juliol.

El govern finlandès va fer un acord amb Grècia perquè el 20% de la seva aportació al segon rescat quedés retinguda com aval. Però el pacte fou vetat per Alemanya perquè altres països demanaven el mateix tracte i això hauria espatllat el pla d’ajuda. La solució que es negocia preveu que els estats que vulguin l’aval paguin per tenir-lo. ‘El preu serà tan alt que només Finlàndia el voldrà’, ha dit la ministra de Finances austríaca, Maria Fekter.

La UE debat, a més, si és necessari fer una recapitalització general dels bancs europeus, que tenen dificultats, com més va més grosses, per a finançar-se; unes dificultats degudes al mercat, que els veu exposats al deute dels països perifèrics de la zona euro.

El Banc Central Europeu (BCE) va anunciar ahir una operació coordinada amb la Reserva Federal dels EUA, el Banc d’Anglaterra, el Banc del Japó i el de Suïssa per a injectar liquiditat en dòlars als mercats. Concretament, es faran tres subhastes amb venciment a tres mesos abans d’acabar l’any. L’anunci va fer pujar ahir les borses.

En la reunió informal de l’Ecofin, hi ha participat per primera vegada un secretari del Tresor dels Estats Units d’Amèrica, Tim Geithner, que pressiona des de fa setmanes perquè la UE pacti una solució contundent de la crisi de deute. Geithner no participarà en l’Eurogrup, sinó en la trobada posterior de ministres, als quals pot demanar un augment del fons de rescat. Però els responsables d’economia europeus han desoït la petició de Geithner d’ampliar el fons de rescat de quatre-cents quaranta mil milions d’euros.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any