Somescola.cat crida a concentrar-se aquest vespre contra l’atac a la immersió lingüística

  • Moltes escoles han penjat cartells a favor de la immersió coincidint amb el primer dia de curs

VilaWeb
Redacció
12.09.2011 - 16:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La plataforma Somescola.cat, que agrupa Òmnium Cultural i més entitats de defensa de la llengua i sindicats de l’ensenyament, convoca tothom a concentrar-se davant les cases de la vila, a les set de la vesprada, per protestar contra la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que imposa a la Generalitat que adopti mesures, d’ací a dos mesos, perquè el castellà també sigui llengua vehicular de l’escola. A més, moltes escoles han penjat avui un cartell que diu ‘Per un país de tots, l’escola en català’. (vídeo de la convocatòria). 

La plataforma també ha avançat tot un seguit d’activitats que ja tenia previstes en ocasió del Dia Europeu de les Llengües, el 26 de setembre, com ara la realització d’una acció pedagògica als centres perquè els alumnes entenguin la importància de la llengua, per exemple, fent una mateixa unitat didàctica a totes les escoles. També es farà una mena de concurs perquè tots els estudiants elegeixin la seva paraula preferida en català i puguin fer dibuixos i murals que s’hi inspirin. D’aquesta manera es pretén que els alumnes siguin conscients de la importància de la llengua per al país, com a element de cohesió social.

I és que segons que van explicar la setmana passada els representants de la plataforma, tots els actes i el manifest que ha redactat (i que ja han signat gairebé trenta mil internautes) es fan per deixar palès que la societat catalana dóna suport al model actual en què el català és la llengua vehicular, un model que funciona sense problemes, en què no hi ha discriminacions i que és una via per a garantir la cohesió social.

Mocions als ajuntaments

Somescola.cat també ha demanat a tots els ajuntaments que convoquin un ple extraordinari per a aprovar la moció proposada per la mateixa plataforma en defensa del model d’immersió lingüística i en contra de la decisió del TSJC. La moció no és nova, és a la pàgina web de l’organització des de l’abril, motivada per les sentències del Tribunal Suprem espanyol del desembre de 2010. La setmana passada, alguns municipis ja van es van afanyar a aprovar mocions en aquest sentit, com els de Barcelona, Sant Cugat del Vallès i Peramola (Alt Urgell).

CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC registren una declaració a favor de la immersió lingüística

Avui els grups de CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC han entrat al registre del parlament una declaració que aprovarà la junta de portaveus a favor de la immersió lingüística i en contra de la interlocutòria que posava en qüestió aquest model educatiu. El text insta el govern de la Generalitta de Catalunya a mantenir el català com a llengua vehicular de l’ensenyament i a defensar els docents i centres educatius en l’exercici dels seus drets i el compliment de les lleis. Segons la resolució, el parlament defensa la immersió per considerar-la un ‘model d’èxit i de cohesió social reconegut internacionalment i amb un amplíssim consens polític i social’ i demana a l’executiu que recorri les lleis que puguin malmetre’l.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any