CiU, PP i PSOE arriben a un acord d’última hora, però no es pot votar pel veto de Llamazares

  • Amb tot, CiU no hauria votat a favor de la reforma, sinó que hauria matisat la seva abstenció

VilaWeb
Redacció
02.09.2011 - 13:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La convulsa votació que s’ha fet al congrés no ha acabat de deixar ningú content. Tot i que tant socialistes com populars s’han declarat ‘molt contents’ un cop feta la votació, no han amagat una certa amargor, car no han tingut el suport de CiU ni de cap altre grup, a banda d’UPN, trencant així el consens constitucional.

El ministre Blanco ha explicat després de la votació que efectivament s’havia arribat a un acosatemnt amb CiU a través d’una transaccional (esmena d’última hora que no es pot votar si un sol diputat s’hi oposa), però no s’ha pogut votar pel veto del diputat Gaspar Llamazares, que s’ha quedat expressament a la cambra per impedir la votació. ‘Me n’he anat en esperit [en referència als seus companys que han abandonat l’hemicicle], i he deixat el meu cos per a poder vetar les transaccions PPSOE i CiU en justa correspondència’, ha dit poc després en una piulada al Twitter. Minuts abans, ja avisava també al Twitter: ‘Avís seriós. Vetaré qualsevol transacció de PP i PSOE en justa correspondència. Qui avisa no és traïdor’.

Amb tot, encara que s’hagués pogut votar i aprovar la transaccional amb els vots de CiU, PSOE i PP, els nacionalistes catalans no haurien canviat el sentit del vot a la reforma. Haurien, això sí, votat en forma d’abstenció (que és diferent de no votar, com han fet) i haurien matisat la seva oposició al text.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha declarat, en sortir de l’hemicicle, que la reforma aprovada avui és un ‘disbarat’ i que ‘no té  cap sentit aprovar amb urgència una reforma de la constitució que no s’aplicarà fins el 2020’. Ha lamentat la manera en com s’ha aprovat i ha afirmat que ‘l’espectacle d’aquesta votació demostra que el que comença malament acaba malament’. Duran i Lleida ha considerat que la reforma no calmarà els mercats.

El govern de Catalunya creu que a l’Onze de setembre s’ha de fer sentir la veu del país

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha constatat que la Diada arriba aquest any en un clima preocupant per la reforma constitucional, similar al de l’any passat amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. Homs creu que aquest Onze de Setembre tornarà a ser una fita important per fer sentir la veu del país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any