El govern espanyol no pagarà la partida mensual a més de tres-cents municipis del país

  • Són els ajuntaments que no han liquidat l'exercici del 2010

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.09.2011 - 10:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministeri d’Economia ha decidit deixar de pagar, a partir de l’octubre, la partida que fa efectiva cada mes als municipis, en concepte la recaptació d’impostos, a tots aquells que no hagin liquidat l’exercici del 2010 (llistat). Això afecta a 364 municipis del país (212 al País Valencià, 140 al Principat i 12 a Balears), la gran majoria d’ells en una situació econòmica molt delicada. Aquesta aportació mensual que fa l’estat equival, de mitjana, al 25% del pressupost dels ajuntaments.

El govern espanyol argüeix que la llei d’economia sostenible, que fou aprovada el mes de febrer amb vots de PSOE, PP i CiU enmig d’una gran controvèrsia, així ho estableix. Segons aquesta norma, els municipis que no hagin liquidat l’exercici anterior el 31 de març de cada any, deixaran de cobrar la recaptació d’impostos a partir de l’octubre. Com que més de la meitat dels municipis espanyols no havien complert, la ministra Salgado va concendir una pròrroga fins al 31 de juliol perquè tots els ajuntaments poguessin fer la liquidació. I ara, a primers de setembre, encara hi ha un terç dels ajuntaments de l’estat en aquesta situació.

El cas del País Valencià és especialment preocupant, car la meitat dels seus ajuntaments (212) no rebran aquests diners. La gran majoria, més del 80%, són ajuntaments de menys de 5.000 habitants, però també n’hi ha alguns de més grans com Ontinyent, Alzira i Cullera.

En el cas del Principat, els ajuntaments que no han fet la liquidació també són, en general, petits, però hi ha Blanes, Moià, Montgat, Badia, Hostalric, Rialp, Ascó, Gandesa o Roda de Barà. I a les Illes, els municipis afectats són: Banyalbufar, Capdepera, Consell, Deià, Estellencs, Fornalutx, Maria de la Salut, Petra, Pollença, Santa María i Ariany.

El ministeri ha explicat que tan bon punt els ajuntaments passin comptes i normalitzin la seva situació, se’ls pagaran els diners que se’ls deguin i que no se’ls hagin pagat amb anterioritat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any