Ramon Tremosa proposa crear eurobons, un tresor europeu i un ministre de finances per a l’Eurozona

  • L'eurodiputat considera que són tres mesures de consolidació fiscal necessàries per fer més eficient la política monetària

VilaWeb
Redacció
31.08.2011 - 18:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’eurodiputat de CiU Ramon Tremosa (bloc) ha presentat a la Comissió d’Afers Econòmics del Parlament Europeu l’Informe anual 2010 del Banc Central Europeu (pdf) del qual n’ha estat el ponent. Tremosa ha fet la proposta de crear eurobons, un tresor europeu i un ministre de Finances de l’Eurozona per fer més eficient la política monetària europea.

Segons Tremosa, són tres mesures de consolidació fiscal i ‘la pota que faltava per fer més eficient la política monetària’, que haurien de servir d’aval per convèncer els països més reticents al projecte europeu.

Els països del nord d’Europa tenen una economia ‘endreçada i amb una posició fiscal còmoda’ i compartir la sobirania fiscal amb el sud d’Europa, que ‘no ha estat exemple de bones pràctiques’ genera preocupació al ciutadà mitjà nord-europeu, assegura Tremosa.

Tremosa ha recordat que la compra de bons que va començar l’organisme de Jean-Claude Trichet el maig de l’any passat amb Grècia i que s’ha ampliat també per Espanya i Itàlia és ‘atípica’. La funció del BCE, ha dit, és estabilitzar preus i no actuar ‘gairebé com un tresor’. El BCE ‘fa funcions que no li pertoquen’.

Per això, l’eurodiputat ha insistit a crear eurobons per abaratir l’endeutament de Grècia, Espanya, Portuga i Irlanda, i al mateix temps crear la figura d’un ministre de Finances per a l’Eurozona per tal que coordini la política fiscal dels disset socis europeus. ‘Com a català, mentre no tinguem estat, volem més estat europeu perquè és més eficient que l’espanyol’, ha sentenciat Tremosa.

A partir de la proposta d’avui, els eurodiputats plantejaran esmenes al text de Tremosa, i més tard es votarà en la totalitat de l’Eurocambra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any