Elisenda Paluzie: ‘Ho aprofitaran per escanyar-nos una mica més’

  • Amb el sostre de despesa, les aspiracions d'autogovern es rebaixen encara més

VilaWeb
Redacció
24.08.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Segurament que aprofitaran aquesta reforma per escanyar-nos una mica més i per reduir el nostre autogovern. Marcaran un sostre al deute de les comunitats autònomes, per més que el dèficit d’aquestes sigui, en realitat, més petit que el de l’estat.

No podem disposar dels nostres propis recursos, no tenim autonomia fiscal, no recaptem cap gran impost, depenem del sistema de finançament autonòmic de règim comú i, a més a més, ara ens afegeixen regles de límit de la despesa? Tot això limita clarament l’autogovern. 

No és pas igual que un estat amb autonomia fiscal s’imposi un sostre de despesa, a instància de la Unió Europea, o que te l’imposin sense cap sobirania per decidir. És una altra manera de subordinar-nos.

Els dos grans partits espanyols es posen d’acord en això i no pas, per exemple, a declarar l’estat plurinacional. Són partits que defensen els interessos de l’estat i, per ells, és important de posar-se d’acord per donar confiança als mercats i evitar el rescat de l’economia espanyola. 

Potser també ho aprofitaran per arreglar la qüestió de la preeminència masculina en la successió a la corona espanyola… Tot plegat, és una nova demostració que el nostre país no podrà augmentar l’autogovern i que, a més, cada vegada ens trobarem més escanyats. 

Ja fa sis anys d’aquesta tendència. Gradualment es va empetitint el nostre autogovern. Em fa l’efecte que vivim el dia de la marmota. Com es pot creure que ara aconseguirem el concert econòmic, si ja el plantejava el primer text de l’estatut i no va passar el tràmit de les corts espanyoles?

Llavors els partits catalans no vam defensar-lo amb força. No es poden anar ensenyant pastanagues per tenir entretinguda la societat. En definitiva, aquests sis anys ha quedat molt clara quina és la solució. 

Elisenda Paluzie, degana de la Facultat d’Economia de la Universitat de Barcelona

(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any