La reforma de la llei electoral, entrebanc a les coalicions

  • Dificultarà que es puguin presentar coalicions i partits com Compromís, Solidaritat, PSM...

VilaWeb
Redacció
08.08.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reforma de la llei orgànica de règim electoral (LOREG) aprovada al gener amb els vots de PSOE i PP i amb el suport de CiU i PNB pot dificultar seriosament que es puguin presentar a les eleccions espanyoles d’aquest mes de novembre coalicions i partits com Compromís, Solidaritat o el PSM.

La reforma inclou una modificació sorprenent de l’article 169, que ha passat gairebé desapercebuda. A l’apartat 3 diu: ‘Els partits, federacions o coalicions que no hagin obtingut representació en cap de les cambres en la convocatòria anterior necessitaran les signatures d’almenys un 0,1% dels electors inscrits al cens electoral de la circumscripció per la qual es vulguin presentar. Cap elector no podrà prestar la signatura a més d’una candidatura’.

Això implica que partits com Compromís, Solidaritat, el PSM o Equo, que no van tenir representació a les darreres eleccions espanyoles (o no s’hi van presentar), no es podran presentar a les eleccions tret que apleguin les signatures del 0,1% dels electors de cada circumscripció. A més, segons la reforma de la llei, només tindran vint dies per a recollir-les, a partir del 27 de setembre, quan es publicarà oficialment la convocatòria d’eleccions. A totes aquestes traves, cal afegir-hi que, un cop recollides les signatures, cada partit haurà de portar-les a un notari perquè n’avali l’autenticitat, amb els costos econòmics que tot aquest procés implica.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any