La tertúlia proscrita

L’ambigüitat de Trichet enfonsa les borses

  • El president del BCE no aclareix si injectarà diners als estats amb dificultats de deute · La borsa italiana tanca amb pèrdues del 5,16% i l'Íbex 35, del 3,89%

VilaWeb
Redacció
05.08.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els mercats europeus van tornar a tancar ahir amb pèrdues. Era la reacció a la declaració del president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, sobre la compra de bons d’estat amb dificultats de deute. En concret, Trichet va dir que el banc injectaria liquiditat extraordinària, però no va precisar si n’injectaria en estats com Espanya i Itàlia, que ara són a l’ull de l’huracà per la crisi del deute.

En fi, la prima de risc espanyola, que va tornar a superar els 400 punts bàsics, va tancar a 398. Un altre rècord. A més, l’Ibex-35 va tancar amb pèrdues del 3,89% i es va situar a 8.686 punts.

De caigudes, n’hi hagué a totes les borses europees, però la més castigada fou la italiana, que va tancar amb pèrdues del 5,16% i amb la prima de risc a 389, si bé durant la jornada havia arribat als 400. La borsa de París va tancar amb pèrdues del 4%; la de Frankfurt, del 3,5%; i la de Londres, del 3,2%.

Quant al BCE va mantenir els tipus d’interès a l’1,5%, com ja es preveia, per mirar de donar una mica més d’estabilitat als mercats, però no sembla que ho hagi aconseguit.

I el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, va admetre ahir en una carta (pdf) als membres del Consell i als dirigents europeus que la crisi del deute s’havia estès als països forts i que ja no afectava ‘la perifèria de la zona euro i prou’. Segons Barroso, les mesures acordades pels governs no han tingut els efectes desitjats i cal tornar a avaluar el Fons Europeu d’Estabilitat.

El tresor espanyol aconsegueix de col·locar 3.300 milions

Tot plegat, passava el mateix dia que el tresor espanyol superava una nova prova de foc i reeixia a col·locar 3.300 milions d’euros en bons de tres anys i de quatre sense ultrapassar el 5% d’interès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any