L’objecció fiscal, la llengua i el dret de decidir, al manifest d’Òmnium de l’Onze de Setembre

VilaWeb
Redacció
01.08.2011 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Òmnium Cultural ha fet públic avui el manifest de l’Onze de Setembre, que reafirma els punts bàsics de la declaració fet durant l’acte de celebració dels cinquanta anys de l’entitat. Així, aposta per defensar els atacs a la llengua amb les mesures legals necessàries, aposta per l’objecció fiscal en cas de no acordar un model de concert econòmic, i insisteix en la convocatòria d’un referèndum oficial com a mitjà per afer efectiu el dret a l’autodeterminació.

Així, d’una banda, diu que el model d’immersió lingüística no pot ‘patir més atacs’, els quals s’han de combatre amb ‘les mesures legals necessàries’. Òmnium recorda que el model d’immersió és un ‘model viable de cohesió i construcció social’ i que cal ‘impulsar un gran acord social, polític i econòmic per fer del català la llengua comuna’. En segon lloc, referma la proposta d’objecció fiscal ‘com a pas ferm cap a la independència econòmica’ en cas que no sigui possible assolir un acord per a un model de concert econòmic. ‘No acceptarem cap rebaixa ni rendició’, diu el manifest. I reclama que ‘l’acció pública i la de la societat civil conflueixin en un camí irrenunciable i efectiu del dret a l’autodeterminació’, un camí que ‘només pot arribar al seu destí quan es convoqui un referèndum oficial i vinculant a tot el país’. 

‘El país es troba en un moment important i decisiu. Catalunya és immersa en una mena de segona transició en la qual la societat civil ha de tenir més protagonisme en la presa de decisions’, diu Òmnium, que afirma que el país necessita respostes ‘en un moment en què les relacions amb Espanya estan en un punt de no retorn, patint de valent la crisi econòmica i afrontant nous desafiaments a la nostra llengua que crèiem superats’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any