Els Murdoch i Brooks esquiven al parlament britànic les responsabilitats del cas d’espionatge

  • El propietari de News Corporation demana disculpes a les víctimes de les escoltes, però no se'n fa responsable perquè 'no n'estava al corrent' · Un home agredeix Murdoch amb un pastís d'espuma blanca durant la compareixença

VilaWeb
Redacció
20.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Rupert Murdoch, el seu fill James i Rebekah Brooks van respondre ahir al parlament britànic a les preguntes dels diputats sobre l’escàndol d’espionatge del diari News of the World. El magnat dels mitjans de comunicació va assegurar que era el dia més humiliant de la seva vida, que havia tancat el diari perquè se sentia avergonyit però que no n’estava al cas, de les pràctiques il·legals, i que no se’n feia pas responsable; que la responsabilitat era dels directius del mitjà.

Sobre les escoltes il·legals, Murdoch va dir que eren unes pràctiques que no es corresponien amb els estàndards ‘a què la companyia aspira’. ‘Estem disposats a aclarir les coses per assegurar-nos que això no torni a passar’, va afegir.

També va dir que no estaven al cas que des de News of the World s’havia pagat a la policia per obtenir informació i va reconèixer que quan la filial News International ho va saber no ho va investigar pas. ‘No ho sabia’, va insistir, i va remarcar: ‘Si puc dir alguna cosa, i això no és una excusa, el News of the World representa menys de l’1% de la meva companyia, i tenim 50.000 treballadors a tot el món que tenen ètica i orgull’. Va dir que no tenia cap responsabilitat en les escoltes, que n’eren responsables els qui dirigien el diari.

El magnat de la comunicació va intentar presentar-se com una persona ‘absent’ de les activitats dels seus treballadors al Regne Unit. De fet, va dir que només parlava amb l’editor del News of the World un cop al mes, i que no entraven en detalls sobre què passava al país o a la redacció. Murdoch fins i tot va dir que mai ‘havia sentit parlar’ sobre un ex-cap de redacció del News of the World, Neville Thurlbeck, que va ser arrestat a principis d’any pel tema de les escoltes.

La declaració de Murdoch al comitè de Cultura i Mitjans de Comunicació i la actitud distant que va mantenir pot generar dubtes sobre el control que té del que es fa a les seves empreses. De fet, el rol principal durant la compareixença el va mantenir tota l’estona el fill de Murdoch, James, responsable dels negocis de News Corporation al Regne Unit. James Murdoch va intentar, durant tota la declaració, respondre o matisar les respostes del seu pare, i fins i tot va demanar en més d’una ocasió als diputats que determinades preguntes les hi fessin directament a ell.

La compareixença de Brooks

L’ex-consellera delegada de News International, Rebekah Brooks, mà dreta de Murdoch i que diumenge fou detinguda i posada en llibertat, va començar la compareixença en acabar la del magnat australià. Brooks va admetre que mentre ella era directora de News of the World s’utilitzaven detectius privats per obtenir informació. A més, va explicar que la contractació de detectius era una pràctica general a la premsa britànica dels anys noranta, que va canviar amb la reforma de les lleis de protecció de dades. Brooks també va demanar disculpes per l’espionatge telefònic.

Rebekah Brooks, tal com també van fer Rupert i James Murdoch, va esquivar qualsevol responsabilitat i va al·legar desconeixement de les pràctiques il·legals del diari.

Els Murdoch i Rebekah Brooks van respondre les preguntes dels diputats sobre quin coneixement tenien de les pràctiques il·legals. Al començament de la declaració, Murdoch va dir: ‘És el dia més humiliant de la meva vida’.

Reunió extraordinària avui al parlament

El primer ministre britànic, David Cameron, ha convocat una reunió extraordinària i urgent avui al parlament per a parlar del cas, que dilluns es va cobrar la dimissió del sotscomissari de Scotland Yard, John Yates, l’endemà de fer-ho el seu ex-cap, sir Paul Stephenson.

El fins ara número dos de Scotland Yard va decidir el 2009 no reobrir les investigacions sobre les suposades escoltes il·legals fetes pel News of the World, però unes noves investigacions, fetes el mes de gener, van demostrar que la policia disposava d’11.000 pàgines de proves que no s’havien examinat.

Diumenge ja va dimitir el cap de Scotland Yard, Paul Stephenson, que va explicar: ‘He pres aquesta decisió com a resposta a les especulacions i acusacions que s’han fet sobre les relacions de la policia metropolitana amb News International a nivells alts, i en concret per la relació amb Neil Wallis, qui fou detingut la setmana passada en el marc de l’operació Weeting’. I és que l’ex-sotsdirector del desaparegut News of the World, Neil Wallis, va treballar d’assessor per Stephenson el 2009, durant el període en què la policia va decidir no investigar les escoltes telefòniques.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any