Primera actuació a Catalunya de la cantant bretona Nolwenn Leroy

  • Leroy, guanyadora el 2002 del concurs televisiu francès 'Star Academy', és la nova bandera de la música pop en bretó

VilaWeb
Redacció
20.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui, per primera vegada, la cantant bretona Nolwenn Leroy actua al nostre país. En concret, el Barcarès (Rosselló) acull al vespre un concert de la cantant revelació que es va donar a conèixer el 2002 quan va guanyar el concurs televisiu francès Star Academy. Des d’aleshores, Leroy ha enregistrat quatre discs: ‘Nolwenn’ (2003), ‘Histoires Naturelles’ (2005), ‘Le Cheshire Cat et Moi’ (2009) i ‘Bretonne‘ (2010), un homenatge a la Bretanya i al món celta.

En aquest últim disc, la jove cantant de Lokournan deixa enrere el so més comercial dels treballs anteriors i recupera cançons tradicionals celtes com ‘Mná na h-Éireann’ i quatre temes cantats íntegrament en bretó. Per a dur a terme aquesta actualització dels clàssics de la cançó bretona dels anys 1970, Leroy es va posar en contacte amb grans noms com Alan Stivell, Tri Yann i Didier Squiban.

‘Bretonne’ es va mantenir en el número 1 a França durant vuit setmanes i va vendre, en tan sols tres mesos, més de mig milió de còpies.

A més de defensar l’ús normal del bretó en les actuacions i discos, Leroy ha defensat públicament aquesta llengua donant suport a campanyes com Ya d’ar breazhoneg (‘Sí al bretó’), organitzada per l’Ofis ar Brezhoneg per a afavorir el desenvolupament del bretó en la vida quotidiana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any