Rafa Xambó: ‘Al País Valencià la transició no s’ha acabat’

  • El sociòleg considera que la persecució sistemàtica del PP contra entitats valencianes topa ara amb una nova realitat

VilaWeb
Redacció
30.06.2011 - 21:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La persecució de Ca Revolta ve des del principi. Quan feia un any que funcionava ja van arribar les primeres multes i amenaces. Fa set o vuit anys Ca Revolta hagué de tancar i estigué tot l’estiu tancada, cosa que provocà tot un moviment de suport. Però aquesta és l’actitud de la dreta valenciana, una de les dretes més cerrils d’Europa. Si el PP espanyol ja és cerril en el context de la dreta europea, el PP valencià ja és l’avantguarda d’aquest estil.

Te trobes per exemple amb aquella regidora d’Alcoi, que després damunt la feren consellera de Cultura, que deia que deu anys després de mort l’Ovidi era poc temps per a fer-li un homenatge; te trobes amb el cop d’estat de Font de Mora a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua quan els acadèmics anaven a treure un dictamen en el que reconeixien la unitat de la llengua; te trobes amb la persecució d’Acció Cultural i el conflicte de TV3, que en aquest cas no és únicament del PP, sinó que quan començà a emetre Canal 9 ja començà la persecució, i aleshores el govern era socialista.

És una actitud sistemàtica i contínua de perseguir tot allò dinàmic de defensa de la cultura i la llengua del País Valencià. I Ca Revolta té un perfil claríssim de compromís tant des del punt de l’esquerra com des del punt de vista nacional. Per tant, els resulta molt incòmode. A Ca Revolta es va coordinar tota la campanya de la ILP per l’Horta, també la campanya contra la visita del Papa amb allò del ‘Jo no t’espere’, també el ‘Ja en tenim Prou’ que va tenir tanta força en les eleccions del 2007.

Al País Valencià la transició no s’ha acabat. Continuem en un Batalla de València administrada per la dreta segons li convé. I ara, amb tota porqueria que tenen damunt, amb totes les llistes plenes d’encausats per corrupció, els va molt bé posar l¡accent en les qüestions de tipus ideològic i nacional per distreure l’atenció. I en el cas de TV3 per evitar que la gent puga comparar entre una televisió que pot estar més bé o més malament però que sempre manté uns mínims de qualitat. Al País Valencià això és desconegut en la televisió pública.

És  una actitud de persecució fins a l’extermini de l’adversari. A València, quan va entrar Rita Barberà, al plistocè mitjà, una de les primeres coses que va fer el PP va ser eliminar els centres socials. I ara Ca Revolta està complint una funció pública que no fa el poder polític. Ca Revolta i l’Octubre són dos referents culturals en la ciutat de València. I a ells els resulta molt incòmode. Voldrien l’extermini.

El que passa és que la situació ha canviat respecte atacs anteriors. I de manera immediata sorgirà un moviment de suport a Ca Revolta. Ara hi ha tres regidors de Compromís i dos d’Esquerra Unida a l’ajuntament de València. Per tant, com a mínim és una qüestió que anirà al ple municipal i ells n’hauran de donar explicacions. Hauran d’explicar, per exemple, perquè fa això amb Ca Revolta mentre té en una situació completament desastrosa totes les llicències de cafeteries, bars, etc. Confie que no se’n sortiran. La situació d’Acció Cultural és prou més complicada, però també confie que no ho aconseguiran.

Rafa Xambó, sociòleg i músic

(Opinió recollida per telèfon per la redacció de VilaWeb)

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any