Brussel·les tem que la crisi a Grècia es contagiï a més estats

  • L'Eurogrup torna a reunir-se després de no aconseguir aprovar ahir la partida de 12.000 milions d'euros a Grècia

VilaWeb
Redacció
20.06.2011 - 11:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comissari d’Afers Econòmics europeu, Olli Rehn, ha dit avui que tem que la crisi de Grècia es contagiï a altres estats de l’eurozona. Rehn ha confirmat, a més, que l’ajuda urgent de 12.000 milions d’euros per a Atenes es troba condicionada a l’aprovació per part del parlament grec del pla d’austeritat pactat amb la Unió Europea (UE) i el Fons Monetari Internacional (FMI). Ho ha dit abans d’entrar a la segona reunió de ministres d’Economia de l’eurozona, després de no arribar ahir a cap acord per desblocat la partida de 12.000 milions.    

‘La condició clau és que el parlament grec ha de donar suport a l’estratègia fiscal a mig termini i el programa de privatitzacions abans de final del mes de juny. Un cop fet això, el desemborsament es farà a temps per evitar la fallida’, ha insistit Rehn, que en tot cas ha assegurat que l’euro ‘està ‘segur’ i ‘és una moneda estable’.

Rehn confia que avui els ministres d’Economia de la UE aprovin el tractat que crea el fons de rescat permanent que començarà a funcionar el 2013 i autoritzin el reforç de la capacitat de préstec del mecanisme actual. El comissari europeu també ha demanat ‘responsabilitat’ als governs per concloure el nou sistema de sancions per als estats amb dèficit excessiu, en considerar que és ‘una de les claus de la resposta global a la crisi’. 

La Comissió Europea havia demanat a l’Eurogrup que aprovés avui el pagament dels 12.000 milions per a esvair dubtes sobre el finançament de Grècia, que necessita els diners per no fer fallida a l’estiu.

El president de l’Eurogrup, Jean-Claude Juncker, ha dit que els països de l’eurozona s’han posat d’acord en el fet que la participació dels bancs privats en el segon rescat ha de ser voluntària, sense obligacions per part dels governs. I s’ha exigit a Grècia que, abans que s’acabi el mes, aprovi al parlament l’últim pla d’ajust pactat amb la Comissió, l’FMI i el Banc Central Europeu al principi de juny: ‘No ens podem comprometre a finançar Grècia sense saber si el parlament grec votarà la confiança del govern [aquesta setmana] i secunda les obligacions de Grècia. Pensem que hi ha d’haver acord entre les grans forces polítiques gregues’, ha insistit.

A més, el president de l’Eurogrup ha indicat que, com que és del tot voluntària la participació dels bancs privats, fins al principi de juliol no se sabrà el volum de fons que hi aportaran i, per tant, no es podrà decidir fins aleshores l’import del segon rescat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any