Una Agència del Patrimoni Cultural a l’estil de l’English Heritage

  • Els responsables dels cinc museus afectats per l'avantprojecte de llei de simplificació es van reunir ahir amb el director general de Patrimoni, Joan Pluma

VilaWeb
Montserrat Serra
08.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir a mitja tarda els cinc directors dels museus que depenen del Departament de Cultura afectats per l’avantprojecte de llei de simplificació (pdf) es reuniren amb el director general de Patrimoni, Joan Pluma. Unes poques hores abans el portaveu del govern, Francesc Homs, havia anunciat que el termini per a fer al·legacions a l’avantprojecte s’allargava fins el 20 de juny. Alhora, es declarava dialogant i obert a negociar amb les entitats culturals més crítiques fins ara, el CoNCA i la Institució de les Lletres Catalanes.

Una agència inspirada en el model britànic i escocès

El director general del Patrimoni es va reunir amb els  directors del Museu d’Arqueologia de Catalunya, del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, del Museu d’Història de Catalunya i del Museu d’Art de Girona. Joan Pluma va proposar una reunió tirant a informal i va exposar el projecte a grans trets, deixant clar que l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural s’inspirava en el model britànic i escocès dels English Heritage i Scottish Natural Heritage, uns organismes públics responsables del control del patrimoni cultural i històric: aconsellen al govern i actuen en l’àmbit de la conservació, la protecció i la difusió; administren un gran nombre de monuments i d’espais arqueològics, a Anglaterra, i de patrimoni natural, a Escòcia.

Els museus afectats per l’avantprojecte són els que depenen directament del Departament de Cultura i no són regits per cap consorci. Fins ara cadascun d’aquests museus anava pel seu compte, però amb la constitució de l’Agència això canviaria i seria l’Agència qui coordinaria la política interna dels museus, en l’àmbit de la restauració, la conservació, i qui negociaria amb les altres conselleries la política de turisme, recerca, educació… També afectaria aspectes més logístics. 

Segons que ha pogut saber VilaWeb, els directors d’aquests museus són favorables en general a aquesta proposta, si bé amb reserves: l’aspecte que més els preocupa és si el canvi de funcionament i de dinàmica afectarà la part de personal. Pluma ha emplaçat els responsables museístics a reunir-se després de l’estiu per començar a treballar els continguts que marcaran la nova Agència Catalana del Patrimoni Cultural. L’agència s’ha de dibuixar i Pluma s’ha compromès a donar tot el protagonisme als professionals d’aquests museus perquè l’omplin de contingut.

La Institució té Junta de govern

Avui es reunirà la Junta de govern de la Institució de les Lletres Catalanes, presidida pel conseller Mascarell. Després de la reunió, el degà, Francesc Parcerisas, que ha estat molt crític i dur contra els responsables del departament, i les entitats literàries vinculades a la Institució discutiran a l’Ateneu Barcelonès les accions a seguir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any