El dèficit català serà finalment del 2,6%

  • Mas-Colell diu que si l'estat espanyol tingués una actitud de corresponsable, el dèficit seria de l'1,26% · La retallada a Salut serà del 6,5%; a Ensenyament, del 7,4%, i a territori, la més alta, del 24% · La Generalitat ha de pagar quasi 1.500 milions en interessos

VilaWeb
Redacció
31.05.2011 - 13:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El projecte de pressupostos de la Generalitat (pdf) per al 2011 superarà els 39.000 milions d’euros i inclourà una reducció de la despesa de 2.680 milions, que equival al 10% respecte a l’any passat. Finalment, el dèficit serà del 2,6%, el que implica incomplir les exigències del govern espanyol (1,3%). ‘Si l’estat espanyol tingués una actitud corresponsable, el dèficit seria de l’1,26%’, ha dit el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que ha presentat avui els comptes. Aquesta actitud, ha explicat, passa pel cobrament dels 1.450 milions d’euros del fons de competitivitat que l’estat ha de pagar a Catalunya, pel traspàs per part de l’estat d’actius immobiliaris a la Generalitat i per una metodologia diferent de càlcul del dèficit, contemplada a l’estatut. ‘Amb el que ens donen i amb les eines que tenim, aquí és fins on podem arribar; l’any que ve farem el segon pas, però no podem demanar més esforç al poble de Catalunya’, ha reblat Mas-Colell.

El conseller ha explicat que el dèficit del 2010 és del 3,86%, molt per sobre del 2,4% desitjat, i que l’increment de l’endeutament ha arribat a significat el 16,2% del PIB, xifres que ha qualificat de ‘preocupants però encara manejables’. Mas-Colell ha dit que la Generalitat ‘no pot fer miracles’ i que la seva responsabilitat a l’hora d’ajudar a treure el país de la crisi ‘és la que és, amb els pocs instruments que tenim’. Prudent en aquest aspecte, el conseller s’ha limitat a dir que ‘una imatge seriosa i sanejada de la Generalitat ajudarà, en part, a la reactivació de l’economia del país’. I ha dit que el govern no pensa demanar perdó al govern espanyol ni a ningú perquè l’esforç que es demana als catalans ‘és el que toca i no es pot demanar més’.

Mas-Colell ha explicat, també, que la despesa en interessos ha augmentat, entre altres motius per l’emissió de bons a alt preu, i el govern català haurà de pagar enguany prop de 1.500 milions d’euros.

Les retallades, per departaments

Els tres departaments amb una major retallada són Territori i Sostenibilitat, que redueix el pressupost en un 24%; Agricultura, amb un 23,4%; i Empresa i Ocupació, amb un 23%. 

La retallada a Salut serà del 6,5% i a Ensenyament, del 7,4%. Tot i això, Mas-Colell ha volgut precisar que Salut va fer una despesa major a la pressupostada al 2010 i, per tant, l’esforç serà en realitat superior al 6,5%. A Ensenyament, en canvi, s’ha donat la circumstància contrària i, per tant, l’esforç real serà menor al 7,4%. Pel que fa a la resta de departament, Presidència es retallarà en un 20,9%; Cultura un 15,6; Benestar Social i Família un  el 10%; Interior, un 6,4%; Justícia, un 8,9%; i Governació i Relacions Institucionals un 19,9%.

El conseller no ha detallat en quins punts s’aplicaran les retallades en cada departament i ha emplaçat els consellers corresponents a explicar-los en els pròxims dies. Sí que ha dit, amb tot, que en termes globals el gruix de la retallada afectarà només un 5,8 de les despeses de personal i es retallaran en canvi les inversions en un 42%.

Mas-Colell ha definit els pressupostos om a ‘austers, creïbles, que donen prioritat a la despesa social’ i amb ‘corresponsabilitat’ entre la Generalitat i el govern espanyol.

Els partits fixen posició per la negociació

El portaveu d’economia d’ICV-EUiA, Joan Boada, ha criticat el pressupost perquè ‘només concentra les retallades en la partida de la despesa, que afecta els més vulnerables, mentre no toca la partida d’ingressos amb una pujada d’impostos que no afectin la majoria social del país’, com un gravamen sobre l’energia nuclear que proposen els ecosocialistes. Boada també ha lamentat que el pressupost ‘allunya Catalunya dels estàndards europeus de despesa pública’ i que són ‘insensibles socialment’.

La portaveu d’ERC al Parlament, Anna Simó, ha anunciat el seu ‘no d’entrada’ al pressupost de la Generalitat ‘si el govern no s’obre a negociar les retallades’. En conferència de premsa, Simó ha advertit que Esquerra presentarà una esmena a la totalitat si l’executiu no deixa d’actuar com si tingués majoria absoluta. ‘No n’hi ha prou en dir absteniu-vos per responsabilitat, perquè la primera responsabilitat que tenim els partits és intentar que no es malmeti la cohesió social amb els pressupostos’, ha remarcat Simó.

El diputat no adscrit Joan Laporta, de Democràcia Catalana, votarà a favor del pressupost però ha demanat al govern que expliqui ‘quines accions farà per obtenir més ingressos’ i ha exigit també ‘que diguin quan s’aplicarà el concert econòmic’. També ha lamentat que el govern ‘hagi de patir un pressupost tan restrictius’ però ho entén ‘perquè és una situació heretada del tripartit, sobretot del PSC ja que són els que es poden fer amb el context actual’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any