Salut allarga de 6 a 8 mesos l’espera per a les operacions no urgents

  • El departament ha presentat un primer apunt de les retallades · El sector sanitari torna a protestar tallant els accessos a Barcelona

VilaWeb
Redacció
27.04.2011 - 15:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa, ha presentat avui al Consell de Direcció del CatSalut les primeres mesures concretes de la retallada que el govern preveu fer a la sanitat. Entre aquestes, s’allargarà l’espera màxima per a les operacions no urgents fins als vuit mesos (ara és fixada a sis mesos), es reduirà un 11% la despesa en medicaments i es limitaran al màxim les suplències de personal i les renovacions dels contractes temporals.

Dins el grup d’operacions que poden veure afectades les seves llistes d’espera per la seva poca urgència hi ha les hèrnies inguinals, les cataractes, els galindons, l’alliberament del nervi carpià, les amígdales, les varius, la vasectomia i les pròtesis de genoll, entre d’altres. El procediment per establir la llista d’espera es revisarà i es basarà sobretit en tres criteris: la gravetat del cas, el risc de patir complicacions i l’impacte que pugui tenir l’espera en la qualitat de vida del pacient.

Segons el pla, també es rebaixaran un 2% les tarifes que Salut paga als centres per l’activitat assistencial que presten i s’evitarà, tant com sigui possible, fer més proves diagnòstiques de les estrictament necessàries. Segons Padrosa, amb aquestes mesures s’estalviaran uns 562 milions d’euros del pressupost del departament, gairebé la meitat de l’objectiu d’estalvi, situat entorn als mil milions d’euros, que representen una retallada del 10%.

El gruix de les mesures, que haurà de permetre aquesta retallada global del 10% de la despesa, no s’ha anunciat avui, tal com estava previst, sinó que s’anunciarà més endavant, de ben segur passades les eleccions municipals. El departament ha decidit obrir un període de negociació amb els professionals i els directors dels centres sanitaris per tal de decidir conjuntament la resta de mesures, entre les quals les més polèmiques i que poden afectar més directament l’assistència.

El sector sanitari torna a protestar contra la retallada

El sector, de fet, s’ha mobilitzat recentment per a protestar contra les previsions de retallada del govern. I avui no ha estat una excepció: els metges dels hospitals públics han tornat a sortir al carrer. Els treballadors de la Vall d’Hebron han tallat al migdia, durant uns minuts, la ronda de Dalt; els de l’Hospital de Bellvitge, l’autovia de Castelldefels; els de l’Hospital de Viladecans, l’autopista del Garraf, i els de l’Hospital del Mar, la ronda Litoral. A més, avui a les set del vespre hi ha convocada una concentració de protesta a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, coincidint amb l’acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any