El valencià a l’escola, en procés d’involució

  • El Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) presenta el dictamen anual a l'Espai Vilaweb · Exposa que el sistema educatiu valencià és amenaçat per les modificacions de la llei d'ús i ensenyament del valencià

VilaWeb
Redacció
27.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV), de la Intersidincal Valenciana presenta avui, a les 19.00, a l’Espai Vilaweb (Ferlandina 43), el dictamen sobre la situació de l’ensenyament en valencià. L’acte serà presentat per Vicent Partal, director de VilaWeb, i hi participaran Antoni Piera i Vicent Maurí, membres del Secretariat Nacional del STEPV.

L’estudi, ‘De l’entrebanc a la involució’, exposa la situació irregular de l’ensenyament en valencià, fa propostes per a millorar la situació i avisa del canvi d’estratègia del govern, que ha passat d’entrebancar el sistema educatiu en valencià a afavorir-ne la involució.

Segons el dictamen, malgrat l’augment de la demanda, únicament el 29% dels alumnes pot rebre ensenyament en valencià; el desequilibri depèn del territori, de la titularitat del centre i de l’etapa educativa: com més al sud, menys ensenyament en valencià. 

El dictamen també indica que la Conselleria d’Educació ha activat una sèrie de mesures que posen en perill el desplegament de la llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV), aprovada unànimament per les Corts Valencianes fa trenta anys. És així que treballa en una nova xarxa de centres pretesament plurilingües que reduirà encara més les hores lectives en valencià.

També hi ha en perill de desaparició el Programa d’Incorporació Progressiva del Valencià (PIP). A sobre, cal tenir en compte les retallades pressupostàries d’ajuda al valencià i la reducció del nombre d’assessors lingüístics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any