França reobre el pas de trens provinents d’Itàlia

  • El govern francès n'ha impedit el pas mig dia per una manifestació a Ventimiglia que reclamava el dret de circulació per la UE de refugiats àrabs

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.04.2011 - 20:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

França ha impedit durant mig dia l’entrada al país dels trens provinents d’Itàlia. Concretament, les autoritats franceses aturaven el pas dels trens provinents de la ciutat de Menton, a la frontera. El govern francès assegura que ha tancat el pas fronterer temporalment fins que no es dispersés una manifestació a Ventimiglia que reclamava que els magribins que han buscat refugi aquests últims mesos a Itàlia puguin moure’s per la zona Schengen. Tot i que el govern italià va concedir permisos de residència temporals a les persones que fugen de les revoltes al Magrib, França considera que no poden entrar al seu territori.

La decisió de tancar la frontera arriba l’endemà mateix que la premsa italiana assegurés que alguns refugiats de Tunísia amb permisos de residència temporal havien creuat la frontera cap a França. París considera que el permís que atorguen les autoritats italianes no és suficient per circular lliurement per l’espai Schengen europeu, i demana que els refugiats també disposin de passaport i recursos econòmics. 

França ja va avisar Roma que tornarien cap a Itàlia tots els immigrants que no complissin aquests requisits. En canvi, el ministre d’Interior italià, Roberto Maroni, reitera que els permisos donats permeten la lliure circulació dels refugiats tunisians. La tensió entre Itàlia i la resta de la Unió Europea sobre els refugiats provinents de Tunísia i més països àrabs amenaça de causar una crisi diplomàtica, especialment després del rebuig de Brussel·les a repartir els refugiats entre uns quants països per disminuir la pressió a Itàlia. 

El ministre d’Afers Estrangers italià, Franco Frattini, ha expressat l’oposició a l’actitud de França i ha demanat al seu ambaixador a París que expressi a l’executiu francès una enèrgica protesta per la cancel·lació dels trens.

La manifestació a Ventimiglia exigia el respecte de la lliure circulació dels refugiats provinents de les revoltes del món àrab. Els activistes, entre els quals hi havia immigrants, han organitzat un Tren de la dignitat per reclamar el dret de pas dels nouvinguts. ‘Italians, francesos i immigrants, junts, desafiem el govern per blocar l’obertura de les fronteres, garantir un accés lliure al territori europeu i defensar que cap humà no és il·legal’, asseguraven els organitzadors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any