Es multiplica per mil el nivell de radioactivitat a les aigües marines properes a Fukushima

  • El govern tem que el reactor 3 estigui malmès i que hi hagi fuites · El recompte oficial de morts pel tsunami ja supera els 10.000

VilaWeb
Redacció
26.03.2011 - 13:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nivell de radioactivitat de les aigües de les costes de Fukushima s’ha disparat aquests últims dies, segons les autoritats nipones. Una mostra extreta avui a 330 metres al sud de la planta ha donat uns nivells de iode radioactiu 1.250 vegades superior al límit legal, quan dimecres es trobava 150 vegades per sobre del màxim. Les autoritats de seguretat nuclear japoneses diuenn, però, que a 30 quilòmetres de la planta, en ple oceà, la radioactivitat es troba per sota dels nivells que suposarien un risc per l’ecosistema aquàtic. La temperatura s’ha estabilitzat a la planta nipona però el reactor 3 encara presenta problemes.

Segons Hidehiko Nishiyama, portaveu de l’Agència de Seguretat Nuclear i Industrial japonesa, ‘els oceans dispersaran les partícules, de manera que estaran molt diluïdes quan les consumeixin els peixos’. Tanmateix, diversos països ja han blocat les importacions de productes agroalimentaris de les àrees de Fukushima.

La situació a la planta japonesa afectada pel terratrèmol de 8,9 graus continua essent preocupant. Al reactor 3, on tres treballadors van resultar ferits el dijous, els alts nivells de radiació fan témer una ruptura del reactor, que és l’únic dels sis que fa servir plutoni, la substància radioactiva més letal. A més, ahir el govern va apuntar que els conductes, les vàlvules i el contenidor podrien estar malmesos. El cap de gabinet de l’executiu, Yukio Edano, va recomanar als habitants que viuen a un radi d’entre vint i trenta quilòmetres de la central, que se’n vagin de casa. Tot amb tot, l’agència de seguretat nuclear assegura que la temperatura i la pressió de tots els reactors s’ha estabilitzat. 

El primer ministre japonès diu que la situació a Fukushima és molt precària

El primer ministre japonès, Naoto Kan, ja va dir ahir que, malgrat que no ha empitjorat, la situació a la planta nuclear de Fukushima era ‘molt precària’ i que la seva evolució era ‘imprevisible’. Kan també va explicar que els bombers treballaven a contrarellotge per evitar que la planta es deteriorés més. La compareixença de Kan tenia lloc el mateix dia que el govern ampliava de vint a trenta quilòmetres el radi d’evacuació a l’entorn de la planta. Dues setmanes després del terratrèmol i posterior tsunami el recompte de víctimes conclou que hi ha deu mil morts i disset mil desapareguts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any