Alarma radioactiva al Japó després de l’última explosió a Fukushima

  • Una tercera explosió i un incendi causen fuites radioactives · Els reactors afectats ja són quatre · El govern ordena no sortir al carrer a la població en un radi de trenta quilòmetres · Alarma perquè el vent bufa en direcció a Tòquio · El tsunami pot haver fet més de deu mil morts

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’alarma nuclear a la central de Fukushima no para de créixer. A la matinada hi ha esclatat un altre reactor, el 2, que, igual que l’1 i el 3, no es refrigerava. Pocs minuts abans de l’explosió, les autoritats havien admès, per primera vegada, que l’edifici de contenció de formigó d’aquest mateix reactor podia haver-se danyat. A més, hi ha hagut un incendi, que continua actiu, al reactor número 4. L’alarma nuclear ha pujat al grau 5 de l’Escala Internacional d’Incidents Nuclears (INES), que és de set graus.

El govern japonès admet que el nivell de radiació ha pujat considerablement al voltant de la central: després de la tercera explosió, al reactor 2, i de l’incendi al reactor 4 aquest nivell de radiació ha pujat fins a deu mil vegades més del legalment permès, segons les dades de l’Agència de Seguretat Nuclear Japonesa. L’Agència Internacional de l’Energia Atòmica ha confirmat l’augment de radioactivitat arran de l’incendi al reactor número 4.

Més evacuacions

El primer ministre, Naoto Kan, ha comparegut aquesta matinada, hora nostra, per a anunciar més evacuacions a la zona pròxima a la central: els residents que vivien a menys de deu quilòmetres ja han estat evacuats; els que viuen en un radi d’entre deu i vint quilòmetres seran evacuats en les pròximes hores, i els que viuen entre vint i trenta quilòmetres de la central tenen prohibit de sortir al carrer.

Creix el temor a Tòquio

Un altre dels temors és que aquests nivells de radiació augmentin més enllà de la zona pròxima a la central. A a la ciutat de Meabashi, uns cent quilòmetres al nord de Tòquio, la radiació és deu vegades més alta que no el nivell habitual, segons el govern local; a Saitama, a uns trenta quilòmetres de la capital japonesa, aquests valors són quaranta vegades més alts que no els normals. Hi ha habitants d’aquestes ciutats que han començat a fugir cap a altres zones.

També la població a Tòquio ha començat a organitzar evacuacions, a mesura que arriben avisos sobre el possible augment de la radioactivitat a la ciutat.

Les explosions

A més de l’explosió d’aquesta nit passada al reactor número 2 i de l’incendi del reactor 4, hi ha uns altres dos reactirs de la central de Fukushima que han quedat afectats per sengles explosions d’hidrogen. L’escalfament i la pressió van fer que dissabte al matí esclatés el reactor 1, encara que no va afectar l’estructura de contenció, segons que sembla. Tot i amb això, hi ha indicis d’una fusió del nucli del reactor, fet ben greu, perquè pot alliberar molta radiació. Ahir, va passar el mateix en el reactor número 3. A tots aquests reactors, els treballadors de Tokyo Electric Power Company (TEPCO), la companyia que gestiona la central, hi injectaven aigua de mar per mirar de reduir-ne la pressió i la temperatura.

Onagawa i Tokai

A més de la de Fukushima, hi ha dues centrals més tocades pel gran terratrèmol de divendres: la d’Onagawa, situada a la costa de la devastada prefectura de Miyagi, al voltant de la qual s’ha observat una radioactivitat superior a la permesa, però les autoritats l’atribueixen a la fuita de Fukushima; i la de Tokai, al nord de Tòquio, amb un reactor mal refrigerat.

A la d’Onagawa, les autoritats japoneses van informar ahir a l’agència nuclear de les Nacions Unides que hi havien decretat el nivell més baix d’emergència, ‘per les lectures de radioactivitat superiors als nivells permesos a la zona que envolta la planta.’ Les autoritats japoneses investiguen la font de radiació.

A la de Tokai, a uns 120 quilòmetres al nord de Tòquio, ahir a migdia es va comprovar que hi havia una anomalia, i és que hi falla el sistema de refrigeració del reactor 2: dels tres generadors que hi ha, no funciona sinó un.

Greu crisi humanitària

Després del terratrèmol i del tsunami de divendres, amb un balanç provisional d’uns deu mil morts, el Japó es troba amb la pitjor crisi humanitària des de la fi de la Segona Guerra Mundial. Segons dades del Ministeri de Salut, Treball i Seguretat Social del Japó, hi ha més d’1,8 milions de cases sense llum, i 1,4 milions de famílies tampoc no tenen aigua potable. El govern de l’illa ha mobilitzat 100.000 soldats per repartir menjar, aigua i combustible. Uns setanta països, a més, han ofert la seva assistència.

Els equips de rescat han localitzat 550.000 persones, però la xifra de desapareguts és encara molt alta, i a mesura que passen els dies, més difícil és de trobar supervivents.

Mentrestant, milions de japonesos continuen allotjats en uns refugis improvisats, sense aigua, ni menjar, ni calefacció a l’àrea devastada del nord-est del Japó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any