Crítiques al pla d’austeritat de Salut per a reduir la despesa sanitària

  • PSC, ICV i Metges de Catalunya denuncien 'desorientació' a Salut · Boi Ruiz anuncia una retallada del 10% que allargarà les llistes d'espera

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.03.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) i Metges de Catalunya són contraris al pla d’austeritat per a reduir la despesa sanitària, anunciat ahir pel conseller de Salut, Boi Ruiz. La Generalitat de Catalunya va decidir de retallar un 10% la despesa sanitària del 2011 (respecte de l’any passat). Hi haurà, doncs, 850 milions d’euros menys, i per tant es reduirà l’activitat mèdica dels centres hospitalaris i les sales d’operacions tancaran a la tarda.

A sobre, la Generalitat no garanteix els sis mesos d’espera màxima en determinades operacions. D’una altra banda, el conseller de Salut, Boi Ruiz també va fer saber que se suprimiria un alt càrrec de cada deu i gerents d’hospitals.

Amb aquesta retallada s’allargaran les llistes d’espera i, per tant, la demora de les operacions que no siguin ‘molt greus’. ‘La gent que es pugui esperar, s’haurà d’esperar encara més’, va dir Ruiz, després de reunir-se amb un centenar de presidents i directors de centres sanitaris per explicar-los les retallades. El conseller de Salut també va dir que cada centre aplicaria autònomament les mesures d’austeritat i d’ajustament.

Reacció de PSC, ICV i Metges de Catalunya

El portaveu del PSC a la comissió de salut del Parlament, Josep M. Sabaté, va acusar ahir el conseller Ruiz d’improvisar constantment amb els anuncis de retallades pressupostàries: ‘No té un full de ruta clar de què cal fer i cada dia surt amb noves idees que causen alarma social… No ho puc assegurar, però caldria estudiar si la modificació del decret de garanties del temps d’espera no vulnera drets dels pacients.’

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, va acusar el conseller de ‘degradar la qualitat sanitària pública mentre fa d’agent comercial de les mútues privades i col·loca assessors als laboratoris farmacèutics’. Herrera critica Ruiz de ser molt precís a l’hora d’enumerar les retallades que afectaran els ciutadans, i de no tenir cap mesura per a reduir la despesa farmacèutica ni per a fomentar la transparència del sector privat’.

Finalment, el secretari general del sindicat Metges de Catalunya, Antoni Gallego, acusa el Departament de Salut de ‘navegar sense brúixola en una mar d’inconcreció’. Per Gallego, el conseller Ruiz sembra confusió en una matèria tan transcendent com el benestar i la salut dels ciutadans. I lamenta que la manca de concreció del departament no deixi treballar de debò. Segons el sindicat, ‘hem començat malament amb aquest conseller’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any