Una delegació del congrés espanyol se’n va avui a la Guinea tot i les crítiques dels partits

  • Fonts del congrés diuen que és una invitació del govern guineà i que servirà per parlar dels interessos d'empreses espanyoles · Hi van Duran i Lleida i Arístegui (PP), juntament amb Bono

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
09.02.2011 - 11:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una delegació del congrés espanyol se’n va avui a la Guinea Equatorial, sense fer gens de cas de les crítiques dels partits. El motiu del viatge, que inclou una entrevista amb el dictador Obiang, encara no s’ha explicat als grups del congrés, que qüestionen la visita a un règim dictatorial. Però, segons fonts del congrés, el viatge es fa per invitació del govern guineà i per parlar amb l’executiu d’Obiang dels interessos de les empreses espanyoles que treballen en aquell país. Sobre la publicació del dossier 2011 (pdf) de Human Rights Watch, que insisteix en la pobresa i en la repressió vigent a la Guinea Equatorial, les fonts susdites no saben si se’n parlarà o no.

En aquest viatge, hi participaran Josep Antoni Duran i Lleida (CiU) i Gustavo de Arístegui (PP), però no el representant del PNB, Josu Erkoreka, que diu que acaba de tornar d’un viatge als Estats Units. Però la setmana passada el PNB ja va expressar reserves sobre la conveniència del viatge. En lloc seu hi anirà Álex Sáez, un dels diputats del grup socialista adscrits a la comissió d’Afers Estrangers. Al davant hi haurà el president del congrés, José Bono. Els grups minoritaris consideren vergonyosa la visita al règim d’Obiang.

‘Rentar la cara d’un règim corrupte’

Una de les veus més crítiques del viatge és la del portaveu parlamentari d’IU, Gaspar Llamazares: ‘Amb activitats d’aquesta mena fa l’efecte que des d’alguna instància de més enllà del congrés hi ha la pretensió d’aprofitar la diplomàcia parlamentària per legitimar un dictador com Obiang i per rentar la cara d’un règim corrupte, però amb qui sembla que tothom té interès a fer negocis comercials’.

José Bono tan solament ha informat del viatge els membres de la mesa, del PSOE, el PP, CiU i el PNB, però no els integrants de la comissió d’Afers Estrangers. I, per aquest costat, hi ha qui se n’ha queixat: el diputat d’Esquerra Joan Tardà. En unes declaracions a VilaWeb, deia: ‘No en sabem res ni hem estat convidats a dir-hi la nostra. És evident que ens hauran de donar alguna informació, i per això faré preguntes al congrés, per saber què en diuen.’ També recorda que el 2006 els diputats d’Esquerra, del PNB i d’IU es van plantar per evitar que Obiang trepitgés el congrés en una visita que va fer a Madrid de bracet del govern espanyol i del president del PP, Mariano Rajoy. Finalment, l’entrevista es va fer en un hotel. ‘I ara de sobte ens assabentem d’això’, s’exclama Tardà, que considera vergonyosa la presència de Duran i Lleida en aquesta delegació.

La posició de Duran

Duran i Lleida, que forma part de la delegació com a president de la comissió d’Afers Estrangers s’ha limitat a dir en el seu bloc que no tenia cap més remei que anar-hi. A part d’això, no ha volgut fer-ne cap més comentari.

Però diumenge sí que hi va haver una consideració de Duran sobre la Guinea: el president de CiU al congrés va demanar al govern espanyol que indemnitzés els espanyols que residien a la Guinea abans d’independitzar-se (1968) per les propietats, sobretot plantacions, que van perdre.

La seva posició sobre la dictadura d’Obiang, però, Duran ja la va expressar en una visita anterior a la Guinea, l’estiu del 2007, en unes declaracions a la Gaceta de Guinea, del juliol del 2007: ‘La Guinea Equatorial i el seu president han fet un esforç per a conservar la hispanitat al continent africà. Espanya ha comès errors polítics, en el passat, envers la Guinea Equatorial. Crec que és el moment de començar una nova etapa política en la qual prevalgui el respecte a la Guinea Equatorial i viceversa, una cooperació més estreta que ens permeti una col·laboració sense cap mena de pretensió d’imposar, sinó d’aconsellar.’

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any