La fiscalia demana presó pels directors de la central d’Ascó per la fuita del 2007

  • Diu que van amagar deliberadament els fets i que van manipular els sistemes de control

VilaWeb
Redacció
04.02.2011 - 14:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fiscalia de Tarragona ha interposat al jutjat de Gandesa una denúncia contra tres directius de la central nuclear d’Ascó I (Ribera d’Ebre) i un inspector del Consell de Seguretat Nuclear per la fuita de partícules radioactives que es va produir a finals del 2007. La fiscalia considera que van cometre presumptament un delicte contra la seguretat col·lectiva per l’exposició a radiacions, un altre contra el medi ambient, un contra els drets dels treballadors i també un delicte de falsedat documental, que podrien comportar penes d’entre sis i setze anys de presó, a banda de sancions.

Els acusats són l’ex-director de la central d’Ascó, Rafael Gasca, els caps de protecció radiològica i d’explotació de la planta i l’inspector resident del Consell de Seguretat Nuclear. Al novembre del 2007 hi hagué a la central una fuita radioactiva, tot i que no es va saber fins a l’abril del 2008. Aquella fuita ja va ser sancionada per part del ministeri d’Indústria espanyol amb una multa de 15,39 milions d’euros.

Segons l’escrit de la fiscalia, la central va ocultar deliberadament els fets i va manipular els sistemes de control de radiació. Diu, també, que la fuita fou causada per una negligència i no per cap mal funcionament tècnic del sistema.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any