La majoria d’estats europeus han endarrerit l’edat de jubilació o s’ho plantejen

  • Alemanya, Dinamarca, el Regne Unit, Països Baixos i Irlanda l'han endarrerit fins els 67

VilaWeb
Redacció
29.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea va suggerir el juliol passat endarrerir progressivament l’edat de jubilació fins als 70 anys en tots els estats membre per garantir la sostenibilitat de les finances públiques a mig termini. Ja són molts els que, com l’estat espanyol va aprovar ahir, han decidit endarrerir l’edat de jubilació com a mínim fins als 67 anys. Concretament són Alemanya, Dinamarca, el Regne Unit, Països Baixos i Irlanda.

Molts estats tenen edats mínimes diferents per dones i homes. Les dones tenen una esperança de vida entre cinc i set anys superior a la dels homes i deixen de treballar una mitjana de dotze anys si tenen fills, però en molts països es podien jubilar uns anys abans que els homes. La reforma de les pensions també canviarà aquesta situació en molts casos.

Repassem quina és la situació actual a diferents estats europeus, tenint en compte que l’edat real de jubilació a la Unió Europea se situa de mitjana en 61,4 anys.

Andorra: A partir dels 65 anys.

Alemanya: el govern d’Angela Merkel va provar el 2007 el ‘model alemany’ que preveu un retard gradual entre 2012 i 2029 en l’edat de les jubilacions per passar dels 65 als 67 anys.

Àustria: l’edat mínima de jubilació és els 65 anys pels homes i els 60 per les dones, malgrat que entre 2024 i 2033 també s’augmentarà gradualment fins els 65.

Bèlgica: els 65 anys també és l’edat mínima per cobrar pensió, tot i que es pot obtenir a partir dels 60 en cas d’haver cotitzat 35 anys o més.

Dinamarca: l’edat de jubilació fa des del 2006 que es va decidir pujar dels 65 als 67 anys l’edat mínima de jubilació entre 2024 i 2027. A més, la legislació preveu seguir endarrerint-la de manera automàtica a mesura que augmenti l’esperança de vida de la població.

Finlàndia: es pot obtenir a partir dels 63 anys i fins i tot hi ha treballadors del sector públic que poden fer-ho abans.

França: malgrat les jornades de vaga intensiva i l’oposició dels agents socials, el govern de Nicolas Sarkozy va aprovar el mes de novembre de 2010 una reforma de les pensions i l’edat de jubilació passarà dels 60 als 67 anys entre 2016 i 2023.

Grècia: els homes es jubilen als 65 i les dones als 60, però a partir del 2020 també ho faran als 65. A Irlanda el govern volia també ha endarrerit l’edat de jubilació fins els 67 anys.

Itàlia: les dones poden ser pensionistes a partir dels 60 anys mentre que els homes han d’esperar als 65. El govern italià no s’ha plantejat cap tipus de reforma en aquest sentit.

Països Baixos: va ser un dels primers països de la Unió Europea en endarrerir l’edat de jubilació fins els 67 anys i s’està plantejant ajornar-la encara un any més, fins els 68.

Regne Unit: el 2006 el govern va decidir allargar de forma progressiva l’edat de jubilació, que actualment és de 60 per a les dones i 65 per als homes, i se situarà als 68 anys el 2044 per uns i altres. Aquesta mesura es va aprovar juntament amb d’altres que busquen millorar la quantitat de les pensions.

Portugal: està en ple procés de modificació del seu sistema de pensions. Ara per ara l’edat legal per jubilar-se són els 65 anys. Suècia aplica un sistema de jubilació flexible entre els 61 i els 67 anys, depenent de la voluntat de treball i de voler rebre o no una pensió més alta.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any