El Museu d’Història de Catalunya rep més de 25.000 volums de la biblioteca de Josep Termes

  • Ara fa un any l'historiador va ensenyar la biblioteca, ara venuda, a VilaWeb TV

VilaWeb
Redacció
19.01.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa un any l’historiador Josep Termes va ensenyar la seva extraordinària biblioteca, constituïda per 25.400 volums i uns 10.000 documents i col·leccions d’objectes curiosos, al periodista Andreu Barnils (vídeo). Aquest document videogràfic és ara un material testimonial de primer ordre, perquè Termes s’ha venut la biblioteca. Tenia la idea que algun dels seus fills se’n fes càrrec, però cap no s’hi ha interessat, i aquesta tardor se la va vendre a l’Obra Social de la Fundació la Caixa que l’ha lliurada al Museu d’Història de Catalunya. És una de les grans biblioteques especialitzades en moviment obrer i nacionalisme.

Aquesta setmana ha començat el trasllat a la biblioteca del museu, que amb aquesta incorporació doblarà amb escreix els volums que tenia fins ara.

La Caixa va comprar els 25.400 llibres i documents per 1.800.000 euros, segons el museu. Aquesta biblioteca és única, entre més coses, pels cent títols i escaig sobre estudis de la premsa; pels llibres dedicats als moviments polítics i socials propis del país o que hi han tingut presència; per molts llibres publicats a l’exili des del 1939; per la col·lecció de revistes d’època i la de làmines, cartells, auques, postals, cromos…; fins i tot hi ha un disc que narra l’afusellament de Ferrer i Guàrdia. A més, conté les traduccions d’autors russos i soviètics d’Andreu Nin, publicades per l’editorial Proa els anys trenta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any