Palma celebra la Festa de l’Estendard

  • Tres mil manifestants ahir per l'autodeterminació a la capital mallorquina · El Bloc presenta una moció per declarar oficialment el 31 de desembre Diada de Mallorca

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.12.2010 - 10:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui al matí s’ha celebrat a la plaça de la Cort de Palma la festa de l’Estendard, que recorda l’entrada de les tropes de Jaume I a Ciutat de Mallorca el 31 de desembre de 1229. A migdia, hi ha hagut el discurs de la batllessa, Aina Calvo, amb motiu de la Diada de Mallorca. Ahir al vespre es va celebrar la manifestació de la Diada, convocada per la plataforma 31D amb el lema ‘Som una nació, autodeterminació’; hi van assistir uns tres mil manifestants.

Els actes de la Festa de l’Estendard han començat al matí amb la col·locació de l’Estendard Reial de la Conquesta i de la Cimera del Rei Martí a la plaça de Cort, entre tamborers, cossiers, cavallets, el Joc de Ministrils del Consell de Mallorca i la Banda de Música de Palma. Després d’una missa a la Seu, s’ha representat sa Colcada, el poema de Pere Alcàntara Penya, a càrrec de Miquelina Lladó i dels al·lots de l’Escola de Música i Danses de Mallorca. A migdia ha clos l’acte amb el parlament d’Aina Calvo, de nou a la plaça de Cort.

Manifestació per l’autodtereminació a Palma

El recorregut de la manifestació de la Diada de Mallorca d’ahir a Palma va començar al passeig des Born i va acabar a la plaça dels Patins on uns joves saharians d’Escola en Pau han llegit el manifest redactat per la plataforma Avançam, formada per regidors de les Illes Balears pel Dret de Decidir. Després hi ha hagut concerts a càrrec dels grups Anegats, Voltor, Showarma i els Faläfels i els Sonadors dels Vuit Vents.

Entre els integrants de la plataforma organitzadora, 31-D, hi ha els partits polítics PSM-Entesa Nacionalista i ERC i també l’Esquerra Independentista de Mallorca, creada fa poc més d’un any i formada per Endavant, Maulets, Gent Activa i SEPC. ‘Som una nació, ningú no hi pot obviar: ens avalen arguments ètics i històrics i fa exactament 780 anys que ho celebrem cada 31 de desembre’, clama la plataforma 31D. I continua: ‘Com tots els pobles del món, tenim el dret d’autodeterminar-nos, de decidir què i com som i què volem ésser, sense cap mena d’imposició externa’.

La plataforma 31D recorda que el 2010 ‘ha estat un any molt dur, pels atacs al nostre poble, a la nostra llengua i al dret d’autodeterminació’. En aquest sentit, el manifest recordarà ‘els casos d’agressions lingüístiques, la sentència del constitucional contra l’estatut català i la manifestació del 10-J, la crisi econòmica, agreujada per l’espoliació, la solidaritat amb les altres nacions oprimides, el dret de decidir com a poble…’

Fa vint-i-tres anys que els mallorquins es manifesten el 31 de desembre per commemorar la conquesta catalana de 1229. Però la Festa de l’Estendard és de molt abans: es fa sense interrupció des del segle XIII. Aquesta festa, la més antiga d’Europa, era a l’origen un acte folclòric lligat a tradicions religioses, però ha esdevingut una reivindicació dels drets nacionals del poble mallorquí.

Moció per declarar diada oficial el 31 de desembre

Aquest matí la portaveu del BLOC al Consell, Joana Lluïsa Mascaró, ha registrat avui una moció per instar a la institució insular a declarar el 31 de desembre com a Diada de Mallorca. La moció també proposa que la data sigui declarada com a festiu, perquè tots els ciutadans i les ciutadanes puguin fer-se partíceps de la commemoració.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any