El Nobel de la pau desafia la Xina premiant el dissident Liu Xiaobo

  • Fou condemnat a onze anys de presó per reivindicar la llibertat d'expressió i eleccions democràtiques · El govern xinès havia amenaçat que hi hauria conseqüències si se'l guardonava

VilaWeb
Redacció
08.10.2010 - 11:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor i dissident xinès Liu Xiaobo és el guanyador del premi Nobel de la pau d’enguany, segons que ha anunciat l’Institut Nobel noruec. Liu, de cinquanta-quatre anys, fou condemnat l’any passat a onze anys de presó per haver escrit la ‘Carta 08‘, que reclamava àmplies reformes polítiques al país. Anteriorment ja havia estat empresonat per l’activa participació en les protestes a favor de la democràcia el 1989 a la plaça de Tiananmen de Pequín. El govern xinès havia advertit Noruega que hi hauria conseqüències si Xiaobo resultava guardonat.

Avui el ministeri d’Afers Estrangers xinès ha reiterat aquesta amenaça i ha qualificat d’obscenitat la concessió del premi a Xiaobo.

Premi a la defensa dels drets humans a la Xina

El comitè noruec del Nobel ha valorat ‘la llarga lluita no violenta pels drets humans fonamentals a la Xina’. En l’escrit de justificació del premi, el comitè destaca que, per més que l’article 35 de la constitució xinesa destaca que els ciutadans tenen llibertat d’expressió, de premsa, de reunió i de manifestació, la pràctica ha demostrat que no és així.

Liu Xiabobo s’ha imposat a dues-centes trenta-sis persones i organitzacions que eren candidates a rebre el Nobel de la pau d’enguany, una xifra rècord.

La dona del guardonat, Liu Xia, ha dit que és molt improbable que el seu marit hagi rebut la notícia, atès que no té accés a telèfon.

Dos Nobel per a membres del PEN Club

Es dóna la circumstància que Liu Xiaobo, primer xinès que rep el Nobel de la pau, va ser en el passat president del PEN independent xinès. Ahir, l’escriptor peruà Mario Vargas Llosa, ex-president del Pen Internacional, va rebre el premi Nobel de literatura.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any