Brian Currin destaca que l’alto el foc és una decisió ‘incondicional i unilateral’

  • El reconegut advocat sud-africà actua d'assessor de dirigents de l'esquerra abertzale

VilaWeb
Redacció
06.09.2010 - 10:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El reconegut advocat sud-africà Brian Currin, que actua com a assessor de dirigents de l’esquerra abertzale, ha destacat que l’alto el foc anunciat per ETA és una decisió ‘incondicional i unilateral’. Segons Currin, ‘és una resposta i una conseqüència del lideratge polític de l’esquerra abertzale i de la voluntat expressada pel poble basc’.

L’advocat remarca que el comunicat d’ETA és un ‘esdeveniment positiu en el procés cap a un final permanent i irreversible de la violència i la lluita armada al País Basc’.

Sobre el fet que el comunicat no digui explíctiament que hi ha un cessament permanent de la lluita armada al fet que ETA prioritza ‘construir un marc democràtic per al País Basc atenent els desitjos de la majoria del poble basc’.

‘Això ha de llegir-se en el context de la resolució adoptada a començament d’aquest any per les bases de l’esquerra abertzale, que donava suport a la posició dels seus dirigents polítics a favor de la no-violència i els mitjans exclusivament pacífics, juntament amb el compromís de subscriure els Principis Mitchell, que exigeixen la irreversibilitat de la no-violència’, ha afegit Currin.

L’advocat sud-africà és reconegut internacionalment com a mediador de conflictes polítics. El seu paper va ser clau per establir la Comissió de la Veritat i la Reconciliació al seu propi país, i també ha participat, com a expert en drets civils i humans, en processos de pau a Sri Lanka, Rwanda i Irlanda del Nord, a més del Pròxim Orient.

Gerry Adams demana que s’aprofiti l’oportunitat

El cap històric del Sinn Féin, també es va declarar molt satisfet de l’anunci d’alto-elfoc i va instar el govern espanyol a aprofitar l’oportunitat per obrir ràpidament negociacions polítiques inclusives. ‘És vital que el govern espanyol respongui positivament i aprofiti l’oportunitat oferta per l’anunci’, ha dit a la televisió pública irlandesa, RTE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any