Òmnium reitera que la pancarta ‘Som una nació. Nosaltres decidim’ obrirà la manifestació de dissabte

  • Pujol defensa que Montilla l'encapçali amb el lema d'Òmnium

VilaWeb
Redacció
07.07.2010 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La pressió del president Montilla perquè la manifestació de dissabte sigui encapçalada pel govern amb una bandera no ha prosperat. En una insòlita conferència de premsa nocturna Òmnium va explicar que la marxa es farà com s’havia previst (vídeo). Els sindicats CC OO i UGT han fet una crida avui a trobar un acord d’unitat per a la manifestació ‘on hi tinguin cabuda les màximes institucions de Catalunya, la societat civil i els símbols de Catalunya’.

‘L’única manera de ser a davant de la manifestació és ser-hi a darrere de la pancarta amb el lema inicialment aprovat: ‘Som una nació. Nosaltres decidim’. Així de clara va ser la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, després que la Junta Nacional d’Òmnium Cultural decidís aquest dimarts refermar-se en la seva posició que la manifestació de dissabte estigui encapçalada pel lema. La polèmica es va obrir quan el president, José Montilla, va apostar perquè la mobilització fos encapçalada per una senyera. Casals va reiterar ahir la seva invitació a Montilla, als representants institucionals i als dirigents dels diferents organitzacions cíviques, polítiques i culturals perquè formin part de la capçalera.

Pujol hi vol lema i també que Montilla sigui al capdavant

‘Als envelats de festa major només s’hi posa la bandera i ja n’hi ha prou’, ha dit avui l’ex-president Pujol en una entrevista a RAC1, i ha fegit: ‘en una manifestació d’aquesta mena hi ha d’haver un lema’. Pujol també ha dit que ‘lògicament el president Montilla hi ha d’anar al capdavant, amb el lema’. L’ex-president ha confirmat la intenció que ell mateix, Pasqual Maragall, Joan Rigol i Heribert Barrera facin una crida conjunta a la manifestació.

Òmnium no cedeix

Casals va comparèxier passades les deu de la nit per refermar-se en la seva posició inicial de mantenir la convocatòria de la manifestació amb el lema al capdavant. Va convidar Montilla i tots els representants a ser presents a la capçalera de la manifestació. I va demanar que hi hagués una participació unitària i massiva ‘en aquesta iniciativa que és oberta a tothom sense cap mena d’exclusió’. 

Va voler deixar ben clar que aquesta és la decisió que ha pres la Junta Nacional d’Òmnium i va remarcar que ‘no ho estan fent sols sinó amb altres entitats’ com els sindicats, representants de partits polítics, la Plataforma pel Dret a Decidir i altres entitats. En aquest context, va dir que explicarien la seva posició i la decisió que es prendrà en el conjunt de la comissió organitzadora de la manifestació no depèn només d’ells. 

‘Amb les reunions que falta fer de la comissió organitzadora és possible que hi hagin posicions diferents de la que ells plantegen’, va indicar, al temps que va insistir que per Òmnium ‘hi ha una única capçalera’. De fet, va declarar que Òmnium no imposarà cap posició sobre la majoria dels altres si pensen alguna cosa diferent. En qualsevol cas, va dir que de la seva posició ja no se’n mouran. 

Rebutgen desdibuixar la capçalera

‘Per part d’Òmnium, l’única manera de ser al capdavant de la manifestació és ser-hi a darrera de la pancarta amb el lema inicialment aprovat: ‘Som una nació. Nosaltres decidim”, va insistir Casals. Així mateix, va alertar que no estan disposats a buscar solucions que desdibuixin la capçalera tal com l’havien dibuixat inicialment. I va recomanar al PSC i a Montilla que llegissin amb atenció el lema, que ‘és molt inclusiu’.’

Destaquen que el PSC va aprovar al lema

Per la seva part, el vice-president primer de l’entitat, Vicent Sanchis, va remarcar que Òmnium no s’inventa el lema ja que es va acordar en les primeres reunions i tots els partits i organitzacions que convoquen estaven d’acord amb el lema. ‘Aquest és el lema que van aprovar tots, fins i tot els que diuen que se sentirien millor darrera una senyera’. La presidenta d’Òmnium va precisar que per part del PSC hi havia, a les reunions, Higini Clotes i Jaume Collboni. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any