Dos ajuntaments es declaren moralment exclosos de la constitució espanyola

  • El Port de la Selva i Vilafranca del Penedès van aprovar mocions contra la sentència del TC · S'espera que s'hi sumin més ajuntaments d'arreu del país

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.07.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els plens municipals del Port de la Selva i de Vilafranca del Penedès van aprovar una moció contra la sentència del TC i es van declarar ‘moralment exclosos de la constitució espanyola’. Sembla que més ajuntaments s’aniran sumant a aquesta forma de protesta institucional. Mentrestant, les pressions del PSC sobre Òmnium perquè modifiqui la pancarta i el lema de la manifestació de dissabte no cessen.

Ajuntaments exclosos de la Constitució

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès es va declarar ahir ‘moralment exclòs de l’àmbit de la constitució espanyola’, igual que havia fet l’Ajuntament del Port de la Selva (declaració, pdf). El ple municipal de la capital penedesenca va incloure aquesta declaració a la moció de rebuig de la sentència, d’acord amb una esmena d’última hora presentada per la CUP i acceptada amb els vots de CiU, ERC, ICV i de la CUP mateixa.

I encara que l’esmena no va tenir el suport del PSC, que hi va votar contra, els socialistes sí que van votar afirmativament la moció que ja incloïa la declaració d’exclusió moral de l’àmbit de la constitució espanyola. Per tant, la moció va rebre el suport de 19 dels 21 regidors del consistori. L’únic regidor del PP va defensar el vot contrari a la moció, i un altre regidor no va poder assistir al ple extraordinari.

Al Port de la Selva, el ple municipal s’havia reunit en sessió extraòrdinaria per respondre a la sentència del Tribunal Constitucional contra l’estatut d’autonomia de Catalunya. Convergència i Unió governa el consistori de Port de la Selva amb el batlle, Genís Pinart, i quatre regidors; i l’oposició és formada per dos membres de l’associació local Port AM (ERC) i un regidor del PSC.

La declaració aprovada pel ple considera que ‘les aspiracions d’autogovern de la nació catalana no tenen cabuda en l’ordenament jurídic espanyol. La reforma de la constitució espanyola amb l’objectiu de fer-hi possible l’encaix de les aspiracions d’autogovern catalanes se certifica com una quimera del tot impossible’. Per tant, l’ajuntament empordanès entén que ha arribat el moment de plantar cara i de ‘qüestionar la sobirania espanyola sobre Catalunya’.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any