S’ha mort l’editor nord-català Robert Avril

  • L'any 1985 va fundar amb Marie-Ange Falquès l'editorial Trabucaire

VilaWeb
Redacció
16.03.2010 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’editor Robert Avril s’ha mort aquest matí a Perpinyà d’una llarga malaltia. Amb una àmplia trajectòria com a activista cultural i de la llengua a la Catalunya Nord, Avril va fundar l’any 1985 l’editorial Llibres del Trabucaire, juntament amb la seva muller Marie-Ange Falquès. D’aleshores ençà ha publicat llibres en català, francès i occità. Fou també un dels fundadors de la Llibreria Catalana de la Catalunya Nord.

Llibres del Trabucaire va representar per als joves escriptors de la Catalunya Nord una plataforma de llançament per publicar en català. És el cas de Joan-Daniel Bezsonoff, que va publicar els seus primers quatre títols de la seva bibliografia: ‘Les rambles de Saigon’ (1996), ‘Les lletres d’amor no serveixen de res’ (1997), ‘La revolta dels Geperuts’ (1999) i ‘Les dones de paper’ (2001).

Bezsonoff ha explica a VilaWeb: ‘Robert Avril era un home alt, morè, dentista de professió, que va crear fa més de vint anys Llibres del Trabucaire. Aquesta editorial va contribuir a mostrar que el català també es podia escriure i va permetre crear un planter d’escriptors d’aquí. Ara, on realment va incidir decididament, tot creant un catàleg de primer ordre, és en l’àmbit de la literatura occitana. Molts dels autors que escrivíem en català vam acabar publicant en editorials de Barcelona. Llibres del Trabucaire ha ajudat moltissim a la creació en occità.’

Bezsonoff també recorda que ell i quatre escriptors més (Joan-Lluís Lluís, Aleix Renyé, Gérard Jacquet, Michel Sargatal) a l’estil d’Ofèlia Dracs, van publicar ‘Perpinyhard’ amb el pseudònim d’Emili Xatard. Una novel·la negra amb sexe, crims, malifetes, on ‘Perpinyà hi perd la seva imatge amable per transformar-se en duríssima per no dir sordidíssima…’. I recorda que el llibre més venut recentment d’aquesta editorial, amb uns 15.000 exemplars, és ‘Le petit dico d’aquí‘ de Gerard Jacquet.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any