Francesc Serés i els seus ‘Contes russos’, Premi Ciutat de Barcelona

  • El jurat ha destacat la construcció imaginativa, diversitat de registres i combinació de lirisme i anàlisi social

VilaWeb
Redacció
04.02.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Francesc Serés ha estat destacat amb el Premi Ciutat de Barcelona 2009 de literatura catalana per ‘Contes russos‘ (Quaderns Crema). L’obra és una pretesa antologia de relats de cinc escriptors russos contemporanis. Tot el llibre és versemblant i només el nom de l’autor a la capçalera delata el joc de ficció.

El jurat, format per Dolors Oller (presidenta), Pere Ballart, Gemma Lienas, Guillem Terribas i Pere Rovira, ha atorgat el premi, per majoria, i ha destacat ‘la seva extraordinària construcció imaginativa, diversitat de registres, i sàvia combinació de lirisme i anàlisi social’.

En la presentació del llibre Serés va explicar que, després de la trilogia ‘De fems i de marbres’ (formada per ‘Els ventres de la terra’, ‘L’arbre sense tronc’, ‘Una llengua de plom’, publicats a Quaderns Crema), de ‘La matèria primera’ (Empúries) i de ‘La força de la gravetat’ (Quaderns Crema), va començar a fer provatures, escrivint en estils diversos i escrivint textos a partir de textos d’uns altres autors, transformant arguments dels grans clàssics… ‘Eren exercicis d’estil per a trobar nous camins, per a no restar encaixonat ni estilísticament ni temàticament. I, sense esperar-m’ho, aquests treballs van agafar una volada que no m’imaginava. Forço el llenguatge, forço l’estil…’ L’editor, Jaume Vallcorba, que té fama d’home exigent, sentenciava: ‘És un llibre que m’ha deixat clavat a la cadira.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any