ERC abandona les institucions de les Illes i demana eleccions anticipades

  • Els republicans formen part del Bloc, un dels socis de govern · Joan Lladó renuncia com a conseller d'Interior

VilaWeb
Redacció
18.12.2009 - 11:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esquerra Republicana per les Illes ha abandonat els set càrrecs que té a les institucions balears i ha demanat al president Francesc Antich que convoqui eleccions anticipades. Diu que ho fa per responsabilitat i dignitat política i ciutadana i afegeix que no vol ser mai més ‘còmplice d’actuacions immorals’. Ara, han assegurat que no volen causar cap inestabilitat i que mantindran la lleialtat al Pacte de Govern.

Segons que ha dit el president d’Esquerra Illes, Joan Lladó, els fets d’aquests últims mesos, esquitxats per les implicacions de càrrecs públics en casos de corrupció, han posat en entredit la ‘dignitat com a ciutadans’ i ‘la credibiltiat com a polítics’. Lladó recorda que el 18% dels diputats del Consell, el 10% dels diputats del Consell i el 10% dels regidors de Palma són implicats en casos de corrupció i que, tot i que no volen ‘prejutjar ni condemnar ningú’, no poden ‘acceptar que les institucions i els seus responsables puguin ser valorats com a còmplices o corresponsables d’actuacions individuals immorals o il·lelgals’. Lladó ha afegit que el diputat del qual depèn la governabilitat al parlament es trobava condemnat (Bartomeu Vicens), que la segona autoritat de les Illes, Maria Antònia Munar, era imputada per dues causes i que al regidor Miquel Nadal li han reitrat cautelarment el passaport.

Per ERC Illes, que forma part del Bloc, un dels socis de govern, ‘els ciutadans han de poder decidir en convocatòria electoral si volen seguir dipositant la seva confiança en partits que avalen càrrecs polítics que en la passada legislatura dugueren a terme actuacions condemnables’; i és per aquest motiu que demana al president Antich que convoqui eleccions anticipades. Finalment, Joan Lladó ha insistit que Esquerra mantindrà ‘la lleialitat als acords electorals estalberts amb els partits que configuraren la coalició electoral Bloc per Mallorca i als acords polítics de juliol de 2007’, que van portar al govern actual.

Els càrrecs d’Esquerra que abandonen les institucions són el conseller d’Interior del Consell de Mallorca, Joan Lladó; el Director Insular d’Emergències, Miquel Àngel Sureda; el director insular de Funció Pública, Sion Galmés; el secretari general tècnic d’Interior, Jaume Català; el gerent del COFUC, Jaume Payeras; el director general d’Innovació Educativa, Josep Serra; i el director de biblioteques i patrimoni de l’Ajuntament de Palma, Ferran Taronjí.

Així, el pacte de govern trontolla perillosament per enèssima vegada. I és que ahir mateix, el Bloc (coalició integrada entre altres per ERC) va exigir la dimissió de Miquel Nadal (un jutge l’havia privat de passaport abans-d’ahir), com a regidor de l’Ajuntament de Palma, però també la de Bartomeu Vicens, diputat adscrit al grup mixt, que ahir fou condemnat a quatre anys i mig de presó i a vuit d’inhabilitació absoluta per implicació en el cas So n’Oms.

Avui declara el conseller Miquel Àngel Grimalt

Com si no fos prou, avui declara al jutge el conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, i dimarts hi declararà el secretari general d’Unió Mallorquina (UM), Miquel Àngel Flaquer. Tots dos es troben implicats en el cas Maquillatge, que és un apartat del cas So n’Oms. Si el jutge aplica mesures cautelars a Grimalt, el Bloc també n’exigirà la dimissió. De fet, el Bloc va exigir ahir amb contundència que s’apliqués el ‘codi ètic’ pactat amb els socis de govern, que obliga tots els càrrecs polítics a dimitir, si els jutges els imposen mesures cautelars.

Segons aquest codi, doncs, la dimissió de Miquel Nadal de regidor de l’Ajuntament de Palma hauria de ser imminent, però UM va dir ahir que prendria una decisió sobre la qüestió la setmana entrant en una executiva extraordinària que es podria fer dimarts o dimecres, quan ja hauran declarat tots els seus alts càrrecs. El portaveu parlamentari del Bloc i secretari general del PSM, Biel Barceló, va acceptar aquest termini, però no va retirar l’advertència sobre la necessitat de dimissions i va deixar clar que, si Nadal no dimitia de regidor (de conseller de Turisme, ja va dimitir fa dues setmanes), el pacte es trencaria.

El cas de Vicens és un xic diferent, car ja fou suspès de militància d’UM i, per tant, no respon a la disciplina del partit. Tot i exigir-ne la dimissió, el Bloc ha explicat a VilaWeb que, si Vicens no dimitia, tècnicament no es trencaria el pacte, però que el faria trontollar seriosament. Cal tenir present que mentre Vicens sigui diputat, mantindrà la condició d’aforat, que l’allibera temporalment de les responsabilitats jurídiques que el portarien a la presó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any