Trenta-quatre personalitats osonenques signen un manifest de suport al 13D

  • Una vintena dels signants presenten el manifest a la premsa

VilaWeb
Redacció
03.12.2009 - 13:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest dimecres al vespre s’ha presentat al Casino de Vic un manifest de suport a la consulta per la independència del dia 13 de desembre a Osona. Es tracta d’un text signat per 34 personalitats de la comarca que representen un ampli ventall social i polític. Entre els signants hi ha artistes, professionals, empresaris i persones vinculades a opcions polítiques que van des de la CUP, IC o ERC fins al PSC, CDC o UDC. El ventall unitari és fins i tot més ampli del que havia representat l’Assemblea de Catalunya. Els signants són Enriqueta Anglada, Antoni Pladevall, Lluís Solà, Ricard Torrents, Candi Espona, Francesc Codina, Antoni Bayés de Luna, Pilar Cabot, Pep Comeres, Pilarín Bayés, Josep M.Casals, Quim Capdevila, Imma Bellafont, Anton Granero, Dolors Solà, Sebastià Bardolet, Josep Solà, Josep Ylla-Català, Pep Poblet, Joan Anguera, Miquel Macià, Quimi Portet, Mohamed el Idrissi, Víctor Sunyol, Joan Salarich, Jaume Ortiz, Ton Camprodon, Anicet Altés, Pep Tines, Ramon Vila d’Abadal, Maria Font, Jesús Andreu, Josep Vernis i Lluís Rocaspana.

Manifest de suport al Referèndum sobre la Independència de Catalunya

2 de desembre de 2009

El Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics aprovat per l’Assemblea General de la ONU el 1966 i ratificat i assumit per l’Estat espanyol el 27 de juliol de 1977 diu textualment en el seu article 1: “Tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació. En virtut d’aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural.”

Una primera Resolució del Parlament de Catalunya (1989 ) ja anunciava que “…l’acatament del marc institucional. … no significa la renúncia del poble català al dret a l’autodeterminació, tal com estableixen els principis dels organismes internacionals”

Una segona resolució (1998 ) afirmava “El Parlament de Catalunya, en el marc de la celebració del 50è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, ratifica un cop més el dret del poble català a determinar lliurement el seu futur com a poble, en pau, democràcia i solidaritat.”

Els sotasignats expressem amb la publicació del present Manifest el nostre ple suport al Referèndum sobre la independència de Catalunya que se celebrarà el 13 de desembre a la ciutat de Vic i a altres poblacions de la comarca d’Osona.

Pensem que ja no és hora de reivindicar el dret a l’autodeterminació. Ha arribat l’hora d’exercir-lo. I, en democràcia, el poder real és el vot.

Per això, cridem tots els ciutadans de la comarca d’Osona, sigui quina sigui la seva procedència, a exercir des de la llibertat el dret de vot en el Referèndum que, amb les màximes garanties i tot el rigor jurídic, organitza Osonadecideix per al proper 13 de desembre.

Personalitats de la comarca d’Osona adherits al Manifest de suport al Referèndum sobre la Independència de Catalunya.

Enriqueta Anglada: Llicenciada en Filologia Moderna. Professora a diverses escoles: Santa Caterina, Pare Coll, Vedrunes (Manlleu), Institut Jaume Callís, Seminari i St. Miquel. Fundadora i directora de les corals Canigó (1963) i Cabirol (1966). Presidenta del Patronat d’Estudis Osonencs (1998-2006)

Antoni Pladevall i Font: Sacerdot i historiador. Autor de molts treballs sobre la història comarcal i local d’Osona i de tot el país. Ha estat el primer President dels Amics de l’Art Romànic. Exdirector General del Patrimoni Artístic de la Generalitat de Catalunya , Col·laborador de la Gran Enciclopèdia Catalana, és membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Té la Creu de Sant Jordi (1994), i el 2003 se li concedí la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya

Lluís Solà i Sala: Autor i director de teatre, director de la revista de poesia Reduccions, ha traduït Kafka, Dürrenmatt, Handke, Beckett, ha publicat estudis sobre Verdaguer, Joan Alcover, Maragall, Vinyoli, Bartra, Espriu, Martí i Pol i els volums de poesia De veu en veu (2001), obra poètica I i L’arbre constant (1903), obra poètica II. Ha estat guardonat amb el Premi Nacional de la Crítica (2002)

Ricard Torrents: Professor, assagista i traductor. Fundador i primer rector de la Universitat de Vic. Membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Presideix la Societat Verdaguer i pertany al Consell Consultiu d’Òmnium. Creu de Sant Jordi 2007, Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica 2007, Medalla d’Or de la Ciutat de Vic 2009.

Candi Espona: Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, afiliat a CDC des de l’any 1976, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic en dos mandats, de 1979 a 1983 i de 1987 a 1991, cofundador del Cine Club Vic el 1958, promotor de la Fundació de l’Escola de Música de Vic, membre del Patronat de la Fundació Universitària Balmes durant 12 anys i president de l’Associació Aula d’Extensió Universitària Gent Gran d’Osona.

Francesc Codina: Doctor en filologia, professor de la UVic. Ha publicat llibres de poesia i estudis sobre literatura. Col·labora en diversos mitjans, especialment El 9 Nou i el diari Avui, amb articles d’anàlisi política i crítica cultural. Ha estat regidor de l’Ajuntament de Vic per Progrés Municipal d’Osona (1987-1991).

Antoni Bayés de Luna: metge cardiòleg. Estudià a l’Escola de Cardiologia de la Universitat de Barcelona, i a l’Institute of Cardiology and Hammersmith Hospital de Londres. Catedràtic de Cardiologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, president de la Federació Mundial de Cardiologia i fundador del Dia Mundial del Cor. Actualment dirigeix l’Institut Català de Cardiologia de L’Hospital de Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. El 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Pilar Cabot: Poeta i escriptora narrativa . Durant vint anys regentà la mítica llibreria “Clam”, que es convertí en un veritable centre de difusió de la cultura catalana. Fundadora de la revista ”El Clot”. Distingida com a Osonenca de l’any (1985) .

Pep Comeres: Professor d’adults. Director de Vilaweb Vic. President de l’Associació
de veïns i veïnes de la Calla. Ha estat promotor i col·laborador de múltiples iniciatives en defensa de la llengua, de la cultura, de la terra i de les persones. Des de fa molts anys ha estat vinculat als moviments polítics i socials de l’esquerra independentista.

Pilarín Bayés: Il·lustradora i dibuixant. Ha publicat més de 600 treballs, alguns d’ells traduïts a diversos idiomes. Col·laboradora des dels seus orígens de la revista infantil “Cavall Fort” i de molts altres diaris i setmanaris en llengua catalana. A través de la seva obra ha difós arreu la història i la cultura de Catalunya. Premi Serra d’Or i Creu de Sant Jordi.

Josep M.Casals: Doctor enginyer industrial, un dels fundadors de la delegació d’Òmnium Cultural a Osona, professor de català durant alguns anys, regidor a l’Ajuntament de Vic del 1979 al 1983, diputat al Parlament del 1980 al 1984 i actualment membre de la junta de l’Associació d’Antics Diputats. També un dels membres fundadors de l’Agrupació Astronòmica d’Osona el 86.

Joaquim Capdevila: fill i nét d’una família de pastissers i cuiners, fundadors d’una coneguda pastisseria de la ciutat de Vic, “La Lionesa“. Diplomat en Ciències Socials. Promou l’Associació de Pastissers Artesans d’Osona i Ripollès, primera empresa que comença la fabricació de pastisseria congelada. Intervé en innombrables conferències i cursos especialitzats a nivell internacional. Obté diversos reconeixements com la Medalla d’Or, “Sveriges Konditor Förening“, Stokolm (Suècia) o la Coppa d’Oro, “Mostra Internacional dil Gelato “ Longarone (Italia).

Imma Bellafont: Gerent de la Llibreria La Tralla de Vic i Ripoll. Presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya des de 2006. Ha militat a ERC fins al 2008. Actualment coordinadora comarcal i membre de l’Executiva de Reagrupament .

Anton Granero: Dissenyador gràfic. Director de l’estudi de disseny Eumogràfic. Professor a la Universitat Pompeu Fabra. Membre de la junta directiva d’ADG-FAD (Associació de Dissenyadors Gràfics) i dels consells de direcció de es revistes Reduccions i Transversal. Ha publicat diversos llibres i col·labora en diverses revistes especialitzades.

Dolors Solà: mestra, llicenciada en Filologia catalana i màster en Lingüística aplicada: Planificació i Serveis Lingüístics. Va començar fent classes de català organitzades per Òmnium Cultural i posteriorment va ser responsable del Servei de Català de l’Ajuntament de Vic. Actualment és directora del Centre de Normalització Lingüística d’Osona

Sebastià Bardolet: Músic, mestre, director de l’Escola de Música de Vic (1992-1996 i 2002-2006), professor de l’EMVIC de l’EPM i de l’UVIC. Membre de la Camerata de Cançó Tradicional i de La Nova Euterpe.

Josep Solà : Vinculat a diverses entitats esportives i socials de Torelló. Fou regidor i posteriorment alcalde de Torelló en dues legislatures. Exvicepresident 1r del Consell Comarcal.

Josep Ylla Català: Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. Col·laborador de la revista Oriflama i coautor del llibre “La pel·lícula del Cine Club”. Ha ocupat diversos càrrecs directius en una important empresa multinacional.

Pep Poblet: Músic de llarga trajectòria, amb tres treballs discogràfics en solitari, ha acompanyat en gira artistes com Lluís Llach, Marina Rosell o David Bisbal. Ha format part d’orquestres com La Salseta del Poble Sec, La Maravella, el grup Duble Buble i ha col·laborat amb grups com Sopa de Cabra o Ja t’ho diré.

Joan Anguera: Actor. Ha participat entre altres en les produccions teatrals de “Lulú”, el 2001, “Primera història d’Esther”, el 2007, i ” El rei Lear” el 2008.

Miquel Macià: Periodista de Vic. Editor dels mitjans del Grup Nació Digital i Osona.com

Quimi Portet: Músic. Excomponent del grup “El último de la fila”. De la seva obra en solitari cal destacar “La terra és plana” (2004), “Matem els dimarts i els divendres”, (2007) i “Viatge a Montserrat” (2009). També és autor de diverses bandes sonores com la de la sèrie “Plats Bruts”.

Mohamed el Idrissi: Esportista nascut al Marroc però resident des de fa molts anys a Manlleu. Campió de Catalunya, d’Espanya i d’Europa de full-contact. Bicampió d’Europa de full-contact en representació de Catalunya. Insígnia d’or de la plataforma pro seleccions catalanes. Actualment regenta un club esportiu a Manlleu.

Víctor Sunyol: Escriptor i editor. Professor de català. Col·laborador habitual del 9 nou. Codirector de la col·lecció de poesia “Jardins de Samarkanda”. Membre directiu de l’editorial independent “Cafè central”, President d’H (Associació per a les Arts Contemporànies).

Joan Salarich: Creador l’any 1983 del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, actualment és Director de la Fundació Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, membre de la Junta de CI&Vi (Coordinadora de Festivals de Cinema i Vídeo de Catalunya) i i vicepresident de l’IAMF (International Alliance for Mountain Film).

Jaume Ortiz: President de la Delegació Territorial d’Omnium Cultural (1982-1990) a la comarca d’Osona i President del Casino de Vic (1988-1996).

Ton Camprodon: Empresari jubilat. Activista i dinamitzador cultural de Torelló. Va ser membre de diverses entitats i institucions, entre les quals destaquen la Delegació d’Osona de la Cambra de Comerç, la Fundació Pública Municipal per als Estudis Universitaris a Vic o el Patronat de l’Escola Rocaprevera

Anicet Altés: Metge ginecòleg. Membre fundador de la Delegació d’Òmnium Cultural a la comarca d’Osona. Als anys 90 fou membre del seu comitè executiu i vicepresident de l’entitat.

Pep Tines: Coordinador de Cultura de l’Ajuntament de Torelló, programador del teatre Cirvianum i director de teatre.

Ramon Vila d’Abadal: (Vidrà). Doctor en filosofia i llicenciat en teologia. Autor del llibre “Com és que sóc separatista” (1997).

Jesús Andreu: Membre del comitè central del PSUC i de l’Assemblea de Catalunya.

Maria Font: Torellonenca. Poetessa. És autora de diversos llibres de poesia (/Enderrocs/, 2000; /Nits/, 2002; /Desarrelats/, 2006) i també ha escrit narrativa /(Escriptura insòlita i altres contes/, 1999).

Josep Vernis: Artista i pedagog. Pintor independent d’una inqüestionable trajectòria i evolució artística.

Lluís Rocaspana: Frare del convent dels franciscans del Remei, de Vic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any