La corrupció assola el país

VilaWeb
VilaWeb

Bartomeu Muñoz Calvet, fill de l'últim batlle franquista de Santa Coloma, és el primer secretari de la federació del PSC del Barcelonès Nord, una de les que té més pes dins el partit. L'any 2003 va substituir Manuela de Madre a la batllia del municipi. Macià Alavedra va ser un dels fundadors d'Esquerra Democràtica de Catalunya i des de principi dels vuitanta va tenir càrrecs diversos a la Generalitat. El 1997 va abandonar la política per passar a ser president del consell d'administració d'Autopistes de Catalunya, Abertis i Kern Pharma. Lluís Prenafeta va ser secretari general del president Jordi Pujol entre 1980 i 1990. Durant els seus anys a la Generalitat, va impulsar la projecció de Catalunya a l'exterior. L'any 1990 va tornar a l'empresa privada i el 2001 instituí la Fundació Catalunya Oberta. [+ article]

Redacció
27.10.2009 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència Nacional espanyola Baltasar Garzón ha desfermat un terrabastall polític fent detenir, en una operació contra la corrupció urbanística, el batlle de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz; el regidor d’urbanisme i tercer tinent-batlle del mateix municipi, Manuel Dobarco; l’ex-secretari de Presidència de Jordi Pujol, Lluís Prenafeta; l’ex-conseller Macià Alavedra; l’ex-diputat socialista Lluís Garcia; el president de la constructora Proinosa, Josep Singla, i el del grup immobiliari Espais, Lluís Casamitjana. Les detencions se sumen a desenes de casos de presumpta corrupció repartits per tot el país. Sense sortir del Principat, ara mateix hi ha en curs la investigació del forat econòmic de la Fundació Palau de la Música-Orfeó Català, imputat a Fèlix Millet i Jordi Montull. Al País Valencià, la profunda crisi política al Partit Popular per les ramificacions del cas Gürtel encara és del tot oberta i de conseqüències imprevisibles. I a les Illes Balears, tant l’ex-president popular Jaume Matas com la presidenta del parlament, Maria Antònia Munar (UM), han estat citats a declarar al jutge pels casos Palma Arena i Can Domenge, respectivament.Tan solament a les Illes Balears, des de les primeres eleccions autonòmiques (1983) es compta una trentena de casos de corrupció investigats, dos terços dels quals encara en procés d’investigació o d’instrucció.

Al País Valencià, la sospita sobre alguns membres i càrrecs del Partit Popular d’afavorir empreses i persones lligades a la trama Gürtel ha empès un Col·lectiu contra la Corrupció a convocar, via Facebook, una manifestació contra la impunitat del govern de Francisco Camps, que es farà dissabte a València.

La corrupció urbanística amb implicació de polítics també ha arribat a Catalunya Nord, amb el cas més destacat del municipi rossellonès de Sant Cebrià: ara fa un mes el centrista Thierry Del Poso va obtenir la batllia i va tancar un període convuls en què hi ha hagut dos batlles empresonats, Jacques Bouille (que va suïcidar-se) i Pierre Fontvieille.

Enllaços
Grup de Facebook que demanava la dimissió del batlle de Santa Coloma.
Notícia anterior: presidents sota sospita.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any