La dreta avança per tot Europa

  • Contundent victòria dels populars en el conjunt de la Unió · Desfeta històrica dels laboristes britànics · El Partit Pirata obté un diputat a Suècia

VilaWeb
Redacció
07.06.2009 - 23:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El resultat de les eleccions europees al conjunt de la Unió dibuixa una autèntica onada conservadora que dóna als populars una clara majoria al parlament. Els socialistes perden molts diputats a tot arreu, però sobretot poden tenir derrotes espectaculars a grans estats com Alemanya, França, la Gran Bretanya o Itàlia. Únicament resisteixen a petits estats com ara Dinamarca o Grècia. A Suècia el Partit Pirata ha aconseguit un diputat.Les projeccions d’escons ofertes pel parlament europeu auguren una clara majoria al Partit Popular, que tindrà al voltant de 270 dels 736 diputats. Els socialistes restaran lluny, amb una xifra al voltant dels 160 diputats. El tercer lloc serà pels als liberals, amb 81 seients. Els diputats de CiU formen part d’aquest grup.

El quart grup de la cambra és difícil de saber ara mateix quin serà, perquè depèn de com s’afiliïn els nous diputats. En principi hi ha 88 diputats que formaran part del bloc dels ‘altres’, els que no formen part de cap grup. Però una part pot formar un nou grup de dreta. El cinquè grup serà el dels Verds-Aliança Lliure, amb 54 escons, al qual s’afiliaran Raül Romeva i Oriol Junqueras.

A Alemanya els populars democristians perden un 7% dels vots, però la victòria sobre els socialistes és molt contundent. Els liberals són els que pugen més.

A Àustria guanya la dreta i el Partit Socialista perd sis punts i un diputat. Els Verds també perden un diputat.

A Bèlgica baixen tant el PP com els liberals, els socialistes mantenen el vot i els verds guanyen pes.

A Bulgària el PP guanya dos escons i és el partit més votat.

A Dinamarca socialistes i liberals perden un escó i els verds en guanyen dos. El partit del Poble Danès, contrari a la immigració, pot aconseguir dos escons

A Eslovàquia la victòria ha estat del centre-esquerra del primer ministre Fico. El partit de la minoria hongaresa ha aconseguit dos diputats.

A Finlàndia socialistes i populars baixen, els liberals es mantenen al capdavant i els verds i els Finesos Autèntics pugen. Aquest darrer partit és un moviment de protesta de tendència antieuropea.

A Grècia populars i socialistes empaten, però els populars perden dos escons que van a parar als verds i a un independent.

A Hongria els populars aconsegueixen una impressionant majoria absoluta a costa dels socialistes, que perden divuit punts i la meitat dels diputats.

A Irlanda Libertas, el partit contrari a la Unió Europea, aliat de Ciutadans, no ha aconseguit representació.

A Lituània guanyen els populars, que pugen amb els socialistes, i s’enfonsen els liberals.

Als Països Baixos liberals i populars van primers, els socialistes perden la meitat dels escons i l’extrema dreta puja notablement.

A Polònia els populars guanyen 15 diputats, que perden liberals i extremistes.

A Portugal la victòria és també dels populars, que a Portugal es diuen socialdemòcrates, que guanyen dos escons, mentre que els socialistes en perden quatre.

A Romania guanyen també els populars

A Suècia guanyen els socialistes i entra al parlament el Partit dels Pirates, que defensa el p2p a internet

A Txèquia els Demòcrates Cívics de l’ex-primer ministre Topolánek han guanyat per sorpresa les eleccions.

A Xipre el PP i els comunistes empaten; darrere, els socialistes arrabassen un diputat als liberals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any