‘Si esperem cinc o deu anys més, la cultura tibetana morirà’

  • Entrevista amb la cantant tibetana Dechen Shak Dagsay

VilaWeb
Redacció
08.04.2008 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En ocasió del I Festival Mantra de Catalunya, la cantant tibetana Dechen Shak Dagsay és aquests dies al nostre país. En aquesta entrevista Dagsay demana el suport de la comunitat internacional per a aconseguir que el govern xinès dialogui amb el Dalai Lama. Creu que, si no hi ha una actuació al Tíbet aquests anys vinents, ‘la cultura tibetana morirà’. També us oferim aquest vídeo en què canta un fragment del mantra ‘Om mani padme hum’.Diu Dagsay que el Tíbet viu un ‘moment molt crític, un dels pitjors de la seva història’, però que boicotar els Jocs Olímpics de Pequín no resoldria pas la situació, ans podria empitjorar-la. Actualment, explica, els tibetans tenen el govern xinès en contra, ‘però, a la majoria dels xinesos, no els preocupa el Tíbet’. En canvi, si els Jocs no es fan, ‘mil tres-cents milions de xinesos començaran a odiar els tibetans’.

Encara que la independència del Tíbet ‘és el somni de qualsevol tibetà’, Dagsay entén la posició autonomista del Dalai Lama perquè ‘obre una escletxa al diàleg i a la supervivència de la cultura tibetana’. ‘Decidir sobre la independència del nostre país és un luxe que ara no ens podem permetre. La qüestió és, ara, sobreviure.’

D’executiva a cantant de mantres

Dagsay va abandonar el Tíbet quan era una nena, per la invasió xinesa al seu país. Es va exiliar a Suïssa amb la família i des d’aleshores, ja fa quaranta anys, ha viscut a Zuric. Durant més de dues dècades va treballar d’executiva de màrqueting i de publicitat en una gran multinacional, però, arran de l’èxit del seu primer disc en solitari, l’any 1999, ‘Dewa Che, Universal Healing Power of Tibetan Mantras‘ (mp3), va deixar la feina per dedicar-se exclusivament a la música. ‘Va ser un canvi total d’estil de vida’, explica, perquè va capgirar els valors de la seva vida diària: ‘d’una feina que cerca el benefici econòmic a una dedicació que cerca el creixement espiritual’. Des que es va exiliar, Dagsay ha pogut tornar al Tíbet en dues ocasions, l’última fa dos anys, ‘tot i les dificultats que hi posa el govern xinès’.

Dagsay fa un concert, avui a les nou del vespre, a l’Auditori de Barcelona, i dijous, a les vuit del vespre, un taller de mantres tibetans a la Casa del Tíbet.

Enllaços
VilaWeb TV: Dechen Shak Dagsay canta el mantra ‘Om mani padme hum’ per a VilaWeb i explica què és un mantra.
You Tube: Vídeos de Dechen Shak Dagsay.
Discografia (amb arxius mp3) de Dechen Shak Dagsay.
Arxiu de VilaWeb TV: Protesta solidària amb el Tíbet davant el consolat xinès.
La nit a VilaWeb: Banderes de protesta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any